MLEKOM PROTIV BESA: Regulišite emocije pomoću hrane
IZVOR: E. S. T. - 05.09.2018 | 03:14 >> 11:08
Jogurt, kačkavalj, sir i slične prehrambene supstance potpomažu kočenju moždanih aktivnosti, a to dovodi do smirenja organizma.
Ljudske emocije su jako kompleksne. Čak i najveći stručnjaci ne mogu do detalja da ih objasne, ali ono što i laici znaju je da je hrana jedan od načina da se izborimo sa njima. Srpski telegraf vam otkriva koje namirnice će vam pomoći da prevaziđete razna emocionalna stanja.
SREĆA I TUGA
Foto: pixabay.com
Čovek ima najredovniju i najpravilniju ishranu kad je srećan i zadovoljan. Zbog toga stručnjaci preporučuju da se u trenucima radosti najviše jede voće, povrće i druga kvalitetna hrana. Drugim rečima, u najpoželjnijem stanju treba jesti najzdravije namirnice kako ishrana ne bi poremetila raspoloženje.
S druge strane, kada su ljudi tužni, često se, čak i nesvesno, hvataju za namirnice poput kalorične hrane, slatkiša i žitarica. Glavni razlog je lučenje serotonina, hormona sreće, do kojeg dolazi kada jedemo nešto što nam prija. Tako se ljudi bore protiv lošeg raspoloženja. Međutim, tu leži najveća opasnost, posebno zdravstvena. Iako nam pomažu da prevaziđemo tugu, visokoenergetske namirnice bogate šećerom i masnoćama mogu dovesti do gojenja, nadutosti, pada imuniteta i drugih problema. Namirnice bogate ugljenim hidratima bude želju za dodatnim konzumiranjem po principu "samo još jedno parče" i zbog toga ih treba uzimati u minimalnim količinama. Preporučuje se da se konzumiraju žitarice i drugi proizvodi od celovitih zrna jer oni doprinose dužem osećaju sitosti.
LJUTNJA I ANKSIOZNOST
Foto: pixabay.com
Kada smo ljuti, u našem telu dolazi do stvaranja viška hormona noradrenalina. Zbog toga stručnjaci preporučuju da se u tim trenucima jedu i piju mlečni proizvodi. Jogurt, sir, kačkavalj i kiselo mleko utiču na gašenje negativnih emocija jer potpomažu sintezi inhibicijskih supstanci. Te supstance koče aktivnosti u mozgu, a kao rezultat dolazi do smirenja. Mlečni proizvodi imaju slično delovanje kao i lekovi iz grupe anksiolitika i benzodiazepina.
U periodu anksioznosti, straha, tegobe ili generalne bezvoljnosti preporučuje se povećani unos ribe i mesa. Stručnjaci preporučuju da vam na prvom mestu bude riblje meso. Pored vraćanja pozitivnih emocija, ima i pozitivno delovanje na protok krvi do mozga zbog veće koncentracije omega-3 masnih kiselina. Ako, ipak, ne možete da izdržite bez tradicionalnog mesa, prednost treba dati belom mesu, poput piletine ili ćuretine, a dobar izbor su i jagnjetina i teletina. Ove namirnice, pored toga što ublažavaju anksioznost, povećavaju i stepen dobrog raspoloženja.