Dodajte jedan sastojak i dobićete najukusnije slavsko žito!


IZVOR: superzena.b92.net - 04.11.2018 | 04:14


Čini vam se da je svako slavsko žito drugačijeg ukusa, a vašem nedostaje nešto da bude još bolje nego što jeste? Postoji jedan sastojak koji mu daje posebnu aromu.

Foto: youtube.com/Duhovnik Biblioteka

Recept za slavsko žito zna gotovo svaka domaćica. To su već poznati sastojci koji se od davnina koriste.

Potrebno je:

  • 500 g pšenice belije 
  • 400 g šećera 
  • 400 g mlevenih oraha 
  • vanilin šećer (može i 2 komada) 
  • tajni sastojak: pola kašičice mlevenog muskantnog oraha

Priprema:

Pšenicu beliju obavezno potopite veče pre kuvanja. Tu vodu u kojoj je stajala prospite, naspite svežu hladnu vodu i stavite da se kuva, prvo na jačoj vatri dok ne prokuva, a posle na slabijoj. Kuvajte dok zrno ne omekša i počne da puca. 

Nakon toga ocedite od vode i ostaviti da se prohladi. Potom je samleti na mašini za mlevenje ili blenderu. Bolje je kad nije mnogo izbelndirana, da se ne napravi kaša. U to dodati šećer i izmešati, zatim dodati mlevene orahe i vanilin šećer i sve dobro promešati. 

Na samom kraju dodati muskantni orah i opet sve lepo sjediniti. 

Na kraju izaberite najlepšu činiju koju imate da u nju odvojite žito koje će domaćin nositi u crkvu. Ukrastite sa nekoliko jezgra oraha ili pospite sa malo mlevenih oraha.