Zasladite jesenje dane: Kuglof od jabuka se lako pravi!
IZVOR: lepotaizdravlje.rs - 11.11.2018 | 04:14
Ovo je poslastica koja je idealna za jesenji period. Lako se pravi, može dugo da stoji i bude sveža, a sastojci su jeftini. Kuglof od jabuka svakako nije jedan od onih modernih recepata koji će biti ozbiljan udarac na kućni budžet, a ukus je fenomenalan.
Sastojci:
- 2 jaja
- 3 šoljice brašna
- 1,5 kašičica cimeta
- 3/4 kašičice sode bikarbone
- 1/2 kašičice soli
- 2,5 šoljice oljuštenih i sitno naseckanih zelenih jabuka
- 1 kašičica soka od limuna
- 1,5 šoljica šećera
- 1 šoljica ulja
- 1 kesica vanil šećera ili štapić vanile
- 1 šoljica iseckanih prepečenih oraha (običan ili pekan orah)
- šećer u prahu (po izboru)
Foto: pixabay.com
Priprema
Pustite jaja da odstoje na sobnoj temperaturi 30 minuta. U međuvremenu, podmažite i prebrašnite kalup za kuglof prečnika 26 cm. Pomešajte suve sastojke: brašno, cimet, sodu bikarbonu i so. Stavite sa strane. U drugoj posudi pomešajte jabuke sa limunovim sokom. Mikserom umutite šećer, ulje, jaja i vanil šećer. Nakon 2 minuta dodajte suvu smesu. Mešajte i dodajte jabuke i orahe. (Testo će biti gusto.) Stavite testo u pripremljen kalup za pečenje. Pecite na 180°C oko 1 sat. Ohladite kolač u kalupu za pečenje oko 15 minuta. Pažljivo ga izvadite iz kalupa. Kada se ohladi, kolač pospite šećerom u prahu.