Zasladite jesenje dane: Kuglof od jabuka se lako pravi!


IZVOR: lepotaizdravlje.rs - 11.11.2018 | 04:14


Ovo je poslastica koja je idealna za jesenji period. Lako se pravi, može dugo da stoji i bude sveža, a sastojci su jeftini. Kuglof od jabuka svakako nije jedan od onih modernih recepata koji će biti ozbiljan udarac na kućni budžet, a ukus je fenomenalan.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 3 šoljice brašna
  • 1,5  kašičica cimeta
  • 3/4 kašičice sode bikarbone
  • 1/2 kašičice soli
  • 2,5  šoljice oljuštenih i sitno naseckanih zelenih jabuka
  • 1 kašičica soka od limuna
  • 1,5  šoljica šećera
  • 1 šoljica ulja
  • 1 kesica vanil šećera ili štapić vanile
  • 1 šoljica iseckanih prepečenih oraha (običan ili pekan orah)
  • šećer u prahu (po izboru)

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Priprema

Pustite jaja da odstoje na sobnoj temperaturi 30 minuta. U međuvremenu, podmažite i prebrašnite kalup za kuglof prečnika 26 cm. Pomešajte suve sastojke: brašno, cimet, sodu bikarbonu i so. Stavite sa strane. U drugoj posudi pomešajte jabuke sa limunovim sokom. Mikserom umutite šećer, ulje, jaja i vanil šećer. Nakon 2 minuta dodajte suvu smesu. Mešajte i dodajte jabuke i  orahe. (Testo će biti gusto.) Stavite testo u pripremljen kalup za pečenje. Pecite na 180°C oko 1 sat. Ohladite kolač u kalupu za pečenje oko 15 minuta. Pažljivo ga izvadite iz kalupa. Kada se ohladi, kolač pospite šećerom u prahu.