Rešenja iz frižidera PROTIV OPADANJE KOSE: Recepti kao SPAS za žene i muškarce


IZVOR: Marija Stanić - 05.08.2021 | 11:30


Ako razlog za prekomerno ispadanje dlaka sa glave nije medicinske prirode, problem možete uspešno tretirati moćnim prirodnim preparatima od sastojaka koje gotovo svako ima u kuhinji.

Foto: Photo by kyle smith on Unsplash

Ne morate da trošite novac na skupe preparate 

Prekomerno opadanje kose je stanje koje pogađa i muškarce i žene. Ne bi trebalo da vas brine ako vam na dnevnom nivou otpadne od 60 do 100 vlasi jer se to smatra normalnom pojavom. Međutim, ako primetite da vam kosa opada u većoj količini, u pramenovima ili vam se pojavljuju pečati bez kose na glavi, trebalo bi da posetite dermatologa, koji će utvrditi pravi uzrok. Delovanjem na razlog zaustaviće se i opadanje kose.

SEZONSKO OPADANJE

- Razlozi zbog kojih nam opada kosa su brojni i uglavnom bezazleni. Na prvom mestu to je sam proces starenja, hormonski disbalans, nedostatak određenih vitamina ili minerala u krvi ili jak stres. Uzrok preteranog opadanja kose može biti i dijeta siromašna proteinima, koji su sastavni gradivni elementi kose. U ishranu uvrstite mleko, jaja, ribu i meso, kao i karfiol, suvo voće, integralne žitarice, banane i pivski kvasac, koji su odlični izvori vitamina B grupe, odgovornih za rast kose - kaže frizerka Saša Huremović.

Ona dodaje da čak 20 odsto populacije pati od sezonskog opadanja kose, koje se dešava početkom proleća i jeseni i smatra se normalnom pojavom. Opadanje kose, naročito kod muške populacije, može biti genetske prirode, dok se kod žena često dešava da preteranim tretiranjem kose hemikalijama i izlaganjem visokim temperaturama dovedu do prekomernog gubitka kose.

ISHRANA I STRES

- Alopecija areata ili gubitak kose na pečate najviše se javlja kod dece, i to uglavnom pod uticajem više faktora. Na poglavini se jasno vide ograničeni krugovi gde nedostaje kosa. U slučaju ovog oboljenja preporučuje se uzimanje farmakološke terapije, koju će prepisati lekar, zdrava ishrana za podizanje imuniteta, kao i izbegavanje stresnih situacija - objašnjava Saša Huremović.

Foto: pexels.com

Da bi kosa bila zdrava bitno je i šta jedemo

 

Ona ističe da, ako razlozi za opadanje kose nisu zdravstvene prirode, vlasište možete tretirati i negovati prirodnim preparatima, koji, ako budete uporni i dosledni, mogu zaustaviti opadanje i podstaći rast nove zdrave kose.

PRIRODNI LEKOVI PROTIV OPADANJA KOSE

Tretman sa kvascem i medom

Sastojci:

  • pakovanje svežeg kvasca
  • 2 kašike meda
  • 3 kašike toplog mleka
  • žumance

Priprema:

Med rastvorite u toplom mleku, dodajte kvasac i dobro umutite da dobijete glatku smesu. Ostavite je da naraste oko 15 minuta, a zatim umutite žumance. Smesu rasporedite po kosi, a u koren je dobro umasirajte, pa pokrijte kosu streč folijom ili kapom za kupanje i ostavite da deluje oko dva sata. Nakon toga uobičajeno operite kosu i ostavite je da se osuši na vazduhu. Tretman za kosu od kvasca i meda primenjujte jednom nedeljno, u trajanju od 10 do 15 nedelja, a nakon toga je potrebno napraviti pauzu od tri meseca pre započinjanja narednog tretmana.

Foto: pixabay.com

Med je poznat kao lek za mnoge zdravstvene tegobe

Topla uljana maska od kokosa i belog luka

Sastojci:

  • 100 ml kokosovog ulja
  • 4 čena belog luka

Priprema:

Kokosovo ulje zagrejte do temperature na kojoj ga možete naneti na kožu glave, pa u njega dodajte ispasirani beli luk i promešajte. Uljanu masku nanesite na celu kosu s akcentom na koren kose, lagano ga masirajući. Kosu zaštitite kapom za kupanje, a preko stavite zagrejan peškir. Nakon dva sata temeljno operite kosu. Ovaj tretman se posebno preporučuje osobama kod kojih je opadanje kose uzrokovano bakterijama i gljivicama.

Vitaminski šampon protiv opadanja kose

Sastojci:

  • 750 ml šampona od koprive
  • 100 ml vodenog rastvora pantenola
  • 30 ml kapi od koprive
  • 30 ml vodenog rastvora AD kapi
  • 50 ml ricinusovog ulja
  • uljana ampula vitamina B
  • uljana ampula vitamina E

Priprema:

Jednostavno pomešajte sve sastojke i dobro promućkajte. Pranje kose ovim šamponom provereno zaustavlja opadanje kose, a istovremeno jača koren i obnavlja vlasi.

Foto: pixabay.com

Muškaci su češće pogođeni problemom opadanja kose