OVAKO SE PRAVI PRAVA SRPSKA BORANIJA: Jedan sastojak daje na pet puta BOLJEM ukusu, svi ga već imate u frižideru!
IZVOR: M.O. - 05.11.2023 | 12:30
Svi ukućeni će vam tražiti, kutlaču još!
Boranija, poreklom iz Meksika, predstavlja namirnicu bogatu nutritivnim vrednostima koja se često preporučuje kao deo raznovrsnih dijeta. Ova zdrava namirnica obiluje esencijalnim mineralima, vitaminima i vlaknima, što je ključno za očuvanje zdravlja. Boranija je veoma prilagodljiva u kuhinji - može se koristiti za pripremu ukusnih variva, dodavati salatama, ili ispeći i kombinovati sa raznovrsnim ukusima.
Naša preporuka za ručak je priprema ukusne boranije sa mesom, uz dodatak tajnog sastojka koji će jelu dati poseban šarm - ajvar.
Foto: Photo by Andrea Piacquadio from Pexels
Sastojci:
- Jedan kg boranije
- 500 g junećeg mesa
- jedan ljubičasti luk
- četiri čena belog luka
- dve šargarepe
- dva štapića celera
- jedna tikvica
- dve kašike ajvara
- 100 ml paradajz sosa
- jedna kašičica slatke paprike
- dve kašičice kurkume
- malo majčine dušice
- 30 g putera
Priprema:
Isecite luk na rebarca, pa propržite na malo ulja i malo istopljenog putera (15 g). Kada omekša dodajte meso isečeno na kockice, mleveni beli luk i sitno seckanu šargarepu (1 komad). Dinstajte još 20-tak minuta. Zatim dodajte boraniju i preostali puter. Dinstajte još 20 minuta, a onda dodajte rendanu šargarepu (1 komad), tikvicu i celer. Promešajte, pa dodajte ajvar i paradajz sos. Opet promešajte. Smanjite temepraturu i kuvajte još 2 sata. Ako vam zafali malo vode sipajte, ali ne nalivajte previše.
Prijatno!