OVAKO SE PRAVI PRAVA SRPSKA BORANIJA: Jedan sastojak daje na pet puta BOLJEM ukusu, svi ga već imate u frižideru!


IZVOR: M.O. - 05.11.2023 | 12:30


Svi ukućeni će vam tražiti, kutlaču još!

Foto: Shutterstock
OVAKO SE PRAVI PRAVA SRPSKA BORANIJA: Jedan sastojak daje na pet puta BOLJEM ukusu, svi ga već imate u frižideru!

Boranija, poreklom iz Meksika, predstavlja namirnicu bogatu nutritivnim vrednostima koja se često preporučuje kao deo raznovrsnih dijeta. Ova zdrava namirnica obiluje esencijalnim mineralima, vitaminima i vlaknima, što je ključno za očuvanje zdravlja. Boranija je veoma prilagodljiva u kuhinji - može se koristiti za pripremu ukusnih variva, dodavati salatama, ili ispeći i kombinovati sa raznovrsnim ukusima.

Naša preporuka za ručak je priprema ukusne boranije sa mesom, uz dodatak tajnog sastojka koji će jelu dati poseban šarm - ajvar.

Foto: Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Srpska boranija je sada već naše svakodnevno jelo

 

Sastojci: 

  • Jedan kg boranije
  • 500 g junećeg mesa
  • jedan  ljubičasti luk 
  • četiri čena belog luka 
  • dve šargarepe
  • dva štapića celera
  • jedna tikvica
  • dve kašike ajvara 
  • 100 ml paradajz sosa 
  • jedna kašičica slatke paprike 
  • dve  kašičice kurkume 
  • malo majčine dušice 
  • 30 g putera 

Priprema: 

Isecite luk na rebarca, pa propržite na malo ulja i malo istopljenog putera (15 g). Kada omekša dodajte meso isečeno na kockice, mleveni beli luk i sitno seckanu šargarepu (1 komad). Dinstajte još 20-tak minuta. Zatim dodajte boraniju i preostali puter. Dinstajte još 20 minuta, a onda dodajte rendanu šargarepu (1 komad), tikvicu i celer. Promešajte, pa dodajte ajvar i paradajz sos. Opet promešajte. Smanjite temepraturu i kuvajte još 2 sata. Ako vam zafali malo vode sipajte, ali ne nalivajte previše.

Prijatno!

BONUS VIDEO: