ČUPAVCI - RECEPT ZA MEKANE KOKOS KOCKE: Samo ova priprema je NAJBOLJA, najjednostavnija do sada!
IZVOR: Nevena Jakovljević - 07.03.2024 | 07:15
Mekan, sočan i preukusan slatkiš.
Čupavci, ili kako ih još nazivaju, čoko-bombice, predstavljaju omiljenu poslasticu mnogih ljubitelja slatkiša na Balkanu. Ovi mekani kolačići, sa svojom jedinstvenom kombinacijom ukusa čokolade i kokosa, predstavljaju nezaobilazni deo svakog pripremljenog stola. Ovaj kolač osvaja ukusom, a sprema se izuzetno brzo.
Sastojci:
Za biskvit:
- 3 jaja
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 ml ulja
- 150 ml mleka
- 200 g brašna
- 1 prašak za pecivo
Za preliv:
- 125 g margarina ili maslaca
- 100 g čokolade za kuvanje
- 150 g šećera
- 250 ml mleka
- još 100 g kososa za posipanje
Pleh dimenzija 30x20cm.
Foto: youtube/printscreen/bokinakuhinja
Priprema:
Odvojite žumanca od belanaca. Belanca umutite mikserom, a onda dodajte 150 grama šećera. Kada se formira sneg od belaca onda polako dodajte žumanca i nastavite da mutite. Nastavite da mutite sve dok smesa ne postane ujednačene boje. Potom dodajte 100 mililitara ulja, 150 mililitara mleka i jedan vanilin šećer. Nemojte mutiti već sve sjedinite kašikom. Potom sipajte brašno i jedan prašak za pecivo. Dok dodajete brašno mešajte sve vreme dok se smesa ne sjedini, a brašno ne rastvori kako treba.
Sipajte u pleh koji je obložen papirom za pečenje. Pecite na 180 stepeni oko 20 minuta.
U veliku šerpu stavite margarin, šećer, mleko i čokoladu. Istopite na tihoj vatri. Kada provri ostavite još pet minuta da vri.
Ohlađen biskvit isecite na kocke. Preliv treba da bude ohlađen, a onda kocke ubacite u preliv sa svih strana podjednako, a za kraj uvaljajte u kokosovo brašno.
Uživajte!