MNOGI TVRDE DA IM KONDOM NE ODGOVARA: Ako uzmete pogrešnu veličinu, može doći do OVOGA


IZVOR: Republika - 31.05.2024 | 22:30


Prava veličina kondoma je od ključnog značaja za efikasnu zaštitu tokom intimnog odnosa.

Foto: Shutterstock
MNOGI TVRDE DA IM KONDOM NE ODGOVARA: Ako uzmete pogrešnu veličinu, može doći do OVOGA

Kondomi su od izuzetne važnosti u prevenciji polno prenosivih bolesti i neplanirane trudnoće. Međutim, da bi pružili adekvatnu zaštitu, neophodno je da budu pravilne veličine. Istraživanja pokazuju da čak 50 odsto muškaraca smatra da im trenutno korišćeni kondomi nisu odgovarajuće veličine. Ovo može dovesti do neželjenih posledica tokom intimnog odnosa, kao što su pucanje kondoma ili neprijatan osećaj tokom nošenja.

Različite vrste materijala

Kondomi se proizvode od različitih materijala, kao što su lateks, poliuretan i drugi materijali. Svaki od ovih materijala ima svoje karakteristike i prednosti, ali je bitno da svi kondomi ispunjavaju standarde Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO) kako bi se obezbedila njihova efikasnost i bezbednost.

Foto: shutterstock

Kondomi su od izuzetne važnosti u prevenciji polno prenosivih bolesti i neplanirane trudnoće


Standardi i testiranja kondoma

Prema ISO standardima, kondomi moraju da prođu rigorozna testiranja kako bi se osiguralo da su bezbedni za upotrebu. Ova testiranja uključuju proveru debljine, rok trajanja i otpornosti na probijanje ili pucanje. Ovi standardi su od suštinskog značaja za kvalitet i pouzdanost kondoma u zaštiti od polno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće.

Problemi sa pogrešnom veličinom kondoma

Pogrešna veličina kondoma može dovesti do ozbiljnih problema tokom se*sualnog odnosa. Istraživanja su pokazala da korišćenje kondoma koji nije odgovarajuće veličine može značajno smanjiti nivo zaštite. Takođe, postoji rizik od pucanja kondoma ako je on pretesan ili prevelik u odnosu na veličinu polnog organa, piše "Mondo".

BONUS VIDEO: