Slatki izvor zdravlja: Šargarepa pomaže varenje, plodnost i vid
IZVOR: Jovana ŠIPČIĆ - 01.02.2020 | 04:14
Osim što je veoma ukusna, šargarepa ima i mnoga lekovita svojstva, tako da je treba uključiti u svakodnevnu ishranu. Idealna je protiv karijesa, poboljšava cirkulaciju, reguliše visok pritisak, probleme sa varenjem, dijareju, plodnost...
Šargarepa je povrće bogato beta-karotenom, a osim za vid, odlična je i za detoksikaciju organizma jer sadrži velike količine vlakana i vitamina A.
Karoten blagotvorno deluje na kožu, naročito suvu, kao i lomljive nokte i kosu. Sok od šargarepe otklanja višak kiseline u želucu.
100 grama šargarepe sadržiFoto: pixabay.com - kalorije 41 - masti 0,24 - ugljeni hidrati 9,58 - vitamin C 5,9 - vlakna 2,8 - natrijum 69 - proteini 0,93 |
Čips od šargarepeSastojci: - 3 do 4 velike šargarepe - malo maslinovog ulja - malo morske soli Priprema: Šargarepu oljuštiti, a onda tim nožem za ljušćenje iseći na tanka "rezanca", malo nauljiti, posoliti i u jednom sloju rasporediti na dva pleha na papire za pečenje. Plehove stavite u rernu na nivo dva i četiri i na program sa ventilatorom i više sušiti nego peći na 100 stepeni nekoliko sati... ili na 150 stepeni oko sat vremena tj. dok ne postane suva i hrskava. |
Krem supa od šargarepe sa đumbiromFoto: pixabay.com Sastojci: - 500 g šargarepe - glavica crnog luka - 7 cm dug koren svežeg đumbira - litar supe od povrća (ili litar vode i dve kocke za supu) - 100 ml sveže ceđenog soka od narandže - malo maslinovog ulja - malo muskatnog oraha - so, biber ZA DEKORACIJU:- 100 ml slatke pavlake - malo peršunovog lista ili vlašca ako imate Priprema: U šerpu stavite malo maslinovog ulja, pa kada se zagreje, dodajte grubo sečen luk i koren đumbira. Stalno mešajte dok luk ne postane staklast, a onda dodajte i šargarepu seckanu na kockice. Posle minut dodajte supu od povrća, sok od narandže i pojačajte temperaturu da brže provri, pa smanjite, poklopite i kuvajte dok šargarepa skroz ne omekša (oko 45 minuta). Onda izvadite đumbir, a supu prespite u blender, umutite, pa vratite u šerpu i na ringlu još oko tri minuta. Začinite solju, biberom, muskatnim orahom i sklonite sa vatre. Umutite slatku pavlaku, supu sipajte u činije za serviranje, stavite malo pavlake u svaku činiju i pospite peršunovim listom. |