Neke namirnice ne smete da jedete kada imate grip! Pogoršavaju simptome i začepljenje
IZVOR: Republika - 07.02.2020 | 05:15
Kod pojave bolesti pored uzimanja određene terapije vrlo je važno da vodite računa i o ishrani, jer neke namirnice mogu da olakšaju tegobe, a neke da produže trajanje prehlade.
Brojne naučne studije ispitivale su uticaj ishrane na mogućnost da se organizam brže oporavi kada je napadnut prehladom ili gripom. Istraživanja su utvrdila da postoji sledeća grupa namirnica koju ne bi trebalo da koristite kada ste bolesni:
Spanać
Histamin koji se nalazi u spanaću je hemijski spoj koji proizvodi naše telo i čijim se otpuštanjem pojavljuju simptomi alergije. Međutim, on se nalazi i u mnogim drugim namirnicama, a neka hrana, iako sama ne sadrži puno histamina, pomaže njegovom oslobađanju.
Foto: pixabay.com
Mastociti iz spanaća aktiviraju histamin koji dalje može da pogorša simptome upale i dovede do pojačanog začepljenja disajnih puteva.
Vjeruje se da osim spanaća oslobađanje histamina podstiču jagode, paradajz i citrusno voće.
Orašasti plodovi
Orašasti plodovi sadrže važne hranjive sastojke, poput cinka i vitamina E, koji pomažu telu u borbi protiv infekcije. Međutim, u početnim fazama bolesti, naročito kad je želudac nadražen ili vas muči temperatura, trebalo bi da se uzdržite od grickanja.
Foto: pixabay.com
Kako su bogati masnoćama, vaše će telo morati napornije da radi da bi svarilo orašaste plodove, što bi moglo dodatno da uznemiri vaš želudac i telu oduzme energiju koja mu je potrebna za borbu sa infekcijom.
Pored toga, i za orašaste plodove se smatra da oslobađaju histamin, što može da oteža prehladu.
Brokoli
Iako je vrlo korisna, zbog hranjivih materija poput vitamina A i C koje pojačavaju imunitet, ova biljka sadrži puno vlakana koje je u bolesnom stanju teže svariti.
Foto: pixabay.com
Kako biste izbegli iritaciju sistema za varenje, jedite hranu koja sadrži manje vlakana i lakša je za varanje. Time ćete da olakšate situaciju svome telu i pomoći ćete organizmu da se potpuno fokusira na izbacivanje infekcije.
Kod prehlade i gripa ove namirnice mogu da se konzumiraju |
Crvena paprika
Crvena paprika sadrži hemijski spoj kvercetin, moćan antioksidant koji ima antivirusno i protivupalno dejstvo. Kvercetin pomaže u sprečavanju razmnožavanja virusa, popravlja oštećenja tkiva koja nastaju kao rezultat infekcije i smiruje upalu povezanu sa bolešću.
Foto: pixabay.com
Paprika je bogata vitaminom C koji skraćuje trajanje simptoma prehlade. Ako vam je grlo nadraženo, crvena paprika je najbolji izbor.
Pečurke
Citokini su glikoproteini koji upravljaju imunološkim sistemom tela. Kad ste bolesni, citokini pale alarm koji reguliše imunološki odgovor, a koriste nam i kad smo zdravi tako što pomažu telu da se opusti i lakše utone u san.
Istraživanja sugerišu da neke vrste pečuraka mogu da povećaju citokine i pomognu imunom sistemu u borbi protiv infekcije, naročito one sa belim šeširom, kao što su šampinjoni, golubača i đurđevača.
Pileća supa
U lekovitost pileće supe zaklinjale su se i naše bake, a naučne studije ukazuju na to da sadrži hemijski spoj koji ima protivupalno dejstvo, što je čini idealnom hranom u borbi protiv simptoma prehlade i gripa.
Foto: pixabay.com
Jedno od hemijskih jedinjenja je i karnozin koji se nalazi u piletini, a istraživanje iz 2012. godine, koje je objavljeno u časopisu "American Journal of Therapeutics", sugeriše da najbolje dejstvo ima u ranoj fazi pojave prehlade ili gripa.
Najbolji način da konzumirate supu tokom bolesti jeste da je pripremite sa komadima pilećeg mesa. Tada je njeno dejstvo najjače.