Goveđi želatin radi za nas! U 100 grama ove namirnice stane pola zdravlja
IZVOR: Jovana Šipčić - 08.02.2020 | 05:15
Goveđi želatin je koristan za sprečavanje oštećenja creva i jačanje zidova digestivnog trakta i na taj način sprečava sindrom propustljivih creva.
Jači zidovi digestivnog trakta samim tim znače i sprečavanje čestica hrane i bakterija da prodru u krvotok i tako izazovu zapaljenje.
Za miran san i lepu kožu
Želatin, isto tako, sakuplja vodu i tečnosti, pa samim tim sprečava nadimanje stomaka i zatvor. Želatin i kolagen pomažu u smanjenju bolova i sprečavaju širenje bolesti. Određena istraživanja su pokazala da želatin pomaže ljudima koji imaju problema sa spavanjem, naročito usled stresa, ukoliko uzimaju tri grama želatina pred spavanje.
100 g želatina sadrži
|
U slučaju da brinete da li ćete imati bore, da li vam je koža oštećena zbog sunca, da li ćete dobiti strije i slično, znajte da unos želatina i direktno nanošenje kolagena mogu pomoći i poboljšati izgled vaše kože.
Lagani kolač sa voćnim jogurtom i želatinomFoto: pixabay.com Sastojci:
Priprema:Posebno pet po pet listove želatina potopiti u hladnu vodu i ostaviti da stoji oko 10 minuta. Posebno zagrejati jogurt od borovnice i jogurt od vanile. Ocediti pet listove želatina od vode i umešati u topli jogurt od borovnice, mešati dok se želatin rastvori, a preostalih pet listova umešati u topli jogurt od vanile, pa ostaviti da se ohladi. Čim jogurt počne da želira, dodati čvrsto ulupanu slatku pavlaku koju smo podelili na dva dela, a u jogurt od borovnice dodati još sveže borovnice. Kalup za srneća leđa obložiti plastičnom folijom, sipati jogurt od borovnice, pa od vanile. Sa viljuškom pomešati da bude šareno kao mramor i na to ređati keks. |
Bele pihtijeFoto: youtube.com/Jelajelena Petrovic Sastojci:
Priprema:U šerpi ugrejati jogurt uz stalno mešanje. U međuvremenu rastopiti želatin u vodi. Skloniti jogurt sa šporeta, pa umešati rastopljeni želatin sa vodom. Vatrostalnu tepsiju premazati uljem sa svih strana, na dno nasuti sloj bele čorbe dobijene od jogurta i želatina. Na to poređati šunkaricu isečenu na tračice, posoliti, pa ponovo nasuti sloj bele čorbe. Na to poslagati barenu i na kolutove iseckanu šargarepu, ređati slojeve bele čorbe i pripremljene sastojke dok se sve ne potroši. Svaki sloj posoliti i posuti vegetom. Poslednji sloj mora biti čorba, pa na nju narendati tvrdi sir trapist ili neki drugi po želji. Ovako pripremljenu masu ostaviti da se dobro ohladi i stegne. Služiti kao hladno predjelo. |
Žele od kivijaFoto: pixabay.com Sastojci:500-600 g kivija Priprema:Kivi očistite i izmiskajte u blenderu. Dodajte vodu i stavite da se kuva na laganu vatru. Kad provri, skinite s vatre i ostavite da se hladi. Hladnu smesu iscedite kroz gustu cediljku da odvojite sitne koštice. U vino dodajte želatin i ostavite nek nabubri. U hladan kivi dodajte želatin i šećer, pa stavite opet da se kuva. Kad provri, ubacite maslac i par kapi arome (kivi tokom kuvanja izgubi svoju lepu boju), mešajte dok se maslac skroz ne otopi. Silikonsku ili neku plitku posudu (oko 23 cm) isperite hladnom vodom, pa sipajte smesu. Ostavite na hladnom mestu. Visina želea u posudi nek bude oko cm. |