Nahranite telo vitaminima: Važne namirnice za jačanje organizma u borbi protiv virusa!


IZVOR: Republika - 22.03.2020 | 05:15


Čuvanje zdravlja i jačanje imuniteta je važno, a naročito sada kad se borimo protiv koronavirusa. Jedna od ključnih stvari za naše zdravlje jeste unos hrane bogate važnim nutrijentima, ali i izbegavanje prerađenih namirnica koje u sebi sadrže različite aditive, boje i šećere. Kako bismo smanjili stres i sačuvali snažan imunološki sistem neophodno je i dovoljno spavati. Naravno, nikako ne smemo zaboraviti na redovno pranje ruku i dezinfikovanje površina oko sebe, ali i na izbegavanje svih nepotrebnih socijalnih kontakata.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

U periodu kada puno vremena provodimo kod kuće imamo dovoljno vremena za pripremanje zdravih obroka. Donosimo vam popis namirnica koje su zdrave i mogu pomoći u zaštiti od bolesti i jačanju imuniteta.

Citrusi i crvena paprika

Vitamin C je superzvezda u citrusima, poznat je po svojoj važnoj ulozi u jačanju imunološkog sistema. Vitamin C je važan kod respiratornih bolesti. Konzumiranje oko 200 mg dnevno pomaže u prevenciji infekcija, a ako postoji višak vitamina C telo će ga izlučiti. 

Foto: Photo by Haley Lawrence on Unsplash

Foto: Ilustracija

Jedna narandža srednje veličine ima oko 70 mg vitamina C, grejp sadrži oko 90 mg, a srednja crvena paprika oko 150 mg.

Bademi i semenke suncokreta

Osim vitamina C, ključnu ulogu za zdravlje organizma ima i vitamin E. Ovaj vitamin topiv u mastima pojačava aktivnost imunoloških ćelija kako bi podržao sposobnost tela da se odbrani od bakterija i virusa.

Četvrtina šoljice suncokretovih semenki osigurava otprilike polovinu preporučene dnevne količine vitamina E. Ista količina badema sadrži 45% dnevnih potreba. Kombinujte ih sa svežim voćem, gore navedenim citrusima, ili napravite svima omiljen smuti.

Beli luk

Moderna istraživanja potvrđuju ono što je narod znao oduvek - beli luk je zdrav. Novija istraživanja dokazala su da beli luk može doprineti u jačanju imuniteta. 

Foto: pixabay.com

Beli luk

Glavni vitamini koje sadrži su: karoten, vitamin E, B1, B2, B3 i vitamin C, ali najvažnija vrednost je biljni antibiotik – alicin. Mnogima smeta miris i ukus svežeg belog luka i zato se može dodati u hranu tokom kuvanja.

Zeleno povrće

Zeleno povrće ima protivupalne antioksidanse, kao i ključne hranjive materije za koje je poznato da pomažu imunološkom sistemu, uključujući vitamine A i C i folate.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Brokoli, blitva, kelj, kupus, spanać  trebaju biti obavezno na tanjiru. Kako bi zaštita bila veća trebalo bi dodati začine kao što su beli luk, kurkuma i crni biber. Osim što će hrana biti ukusnija i zaštita zdravlja biće bolja. 

Orasi

Osim što su jedna od najboljih protivupalnih namirnica, orasi sadrže i nekoliko hranjivih sastojaka koji imaju snažnu ulogu u podršci imunološkog sistema, uključujući vitamine E i B6, bakar i folate.

Foto: pixabay.com

Orasi

Takođe, istraživanja su pokazala da orasi smanjuju stres, a svi znamo da stres može oslabiti imunitet. Umesto nezdravih grickalica poput čipsa i štapića mnogo je bolje imati orahe u svojoj blizini. 

Kurkuma

Kurkuma je jedan od najzdravijih začina. Sadrži kurkimin koji mu daje prelepu boju, ali je i odgovoran za snažna protivupalna svojstva.

Foto: pixabay.com

Kurkuma

Kurkuma pomaže kod probavnih tegoba, štiti srce i kardiovaskularni sistem. Kako bi se pojačao učinak dobro je u hrani kombinovati crni biber i kurkumu.

Batat i šargarepa

Ovo povrće je glavni izvor beta karotena. Nutrijent koji pomaže imunološkom sistemu u stvaranju belih krvnih ćelija koje se bore protiv bakterija i virusa.

Takođe, pomaže kod stvaranja sluznice u disajnim putevima koja deluje kao zaštita od mikroba. Jedna šoljica sirove šargarepe sadrži 100% preporučenog dnevnog unosa vitamina A.

Pasulj i semenke bundeve

Cink na više načina utiče na imunološki sistem. Proizvodnja određenih imunoloških ćelija ograničena je kada je unos cinka nizak, a normalna količina cinka ključna je za pravilno funkcionisanje imuniteta.

Jedna šoljica pasulja osigurava preko polovine preporučene dnevne doze cinka, a četvrtina šoljice  semenki bundeve obezbeđuje 20% dnevne količine.