Trik kako uz samo četiri pomorandže da dobijete što više soka


IZVOR: glossy.espreso.rs, republika.rs - 24.03.2020 | 04:14


Sve što vam je potrebno za prirepmu ovog napitka je: 4 pomorandže, kilogram šećera, 30 g limuntusa i 9 litara vode.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Pomorandže oprati, preliti ključalom vodom da bi se uklonila gorčina, obrisati ih i smestiti u zamrzivač na sat-dva. Izvaditi iz zamrzivača, iseći i samleti u mašini za mlevenje mesa. Smesu preliti sa 3 litra vode, filtrirane ili prokuvane i ohlađene. Ostaviti da odstoji desetak minuta.

Procediti kroz cediljku, pa u proceđen sok dodati 6 litara vode, šećer i limuntus. Dobro promešati, dok se šećer ne otopi (možete i ostaviti da odstoji sat vremena). Sipajte u flaše ili tegle. Vaš ukusan sok je spreman za upotrebu!

Posto je limuntus prirodni konzervans, sok možete čuvati u frižideru desetak dana. Količinu i slatkoću soka možete prilagoditi svojim potrebama, tako što ćete smanjiti količinu sastojaka.

Veoma je važno da se sve uradi prema receptu, a od ostataka pomorandži, tačnije njene pulpe, možete pripremiti džem – preručite je u šerpicu, dodajte šećera po ukusu, malo limuntusa i prokuvajte 5-10 minuta!