Virusi vrebaju u kuhinji: Šest najvažnijih pravila za čišćenje tokom koronavirusa!
IZVOR: Republika - 09.04.2020 | 04:15
Virusi vrebaju sa svih strana, najveći problem je što ih ne vidimo, pa se tako mogu naći bilo gde čak i tamo gde ste ubeđeni da ih nema! Iako je pojačana mera održavanja higijene, kako lične tako i u svom domu usled epidemije koronavirusa, posebno obratite pažnju na kuhinju. Vrlo često se jako podmuklo zajedno da bakterijama tamo zavuku.
Stručnjaci ističu da tokom epidemije korona virusa treba staviti veći akcenat na higijenu doma, a pored rutinskog čišćenja, dezinfekcija mnogih stvari u domu je neophodna, piše Lovesensa.
Kuhinja je prostorija u kojoj često provodimo najviše vremena, a prostor za pripremu hrane uvek treba da bude sterilan.
Preporučuje se da tokom pandemije virusa svaki član porodice ima poseban pribor za jelo, kako bi se širenje virusa svelo na minimum.
Takođe, higijena doma biće potpuna ako se i fokusirate na pojačanu higijenu ruku, naročito tokom pripreme i konzumiranje jela.
Evo koje smernice za čišćenje kuhinje treba da pratite i koje stvari je potrebno posebno dezinfikovati:
Foto: pixabay.com
1. Daska za sečenje
Dasku za seckanje obavezno čistite sredstvima za suzbijanje bakterija, a najbolje rastvorom alkohola i destilovane vode. Takođe, možete koristiti izbeljivače, ali je važno da nakon čišćenja dobro oprete dasku sapunicom i toplom vodom.
2. Kanta za smeće
Kante za odlaganje smeća najbolje je čistiti sredstvima sa visokim procetom hlora i to nakon svakog izbacivanja kante. Za smeće koristite jednokratne biorazgradive kese koje ćete staviti u kantu.
3. Šporet
Kako biste očistili i dezinfikovali šporet, važno je da koristite pažljivo odabrana sredstva koja neće oštetiti ploče/ringle. Koristite sredstva sa amonijakom za skidanje masnoća sa šporetom, pa nakon toga prebrišite šporet sapunicom i toplom vodom.
Foto: pixabay.com
4. Viseći delovi i ručke za otvaranje kuhinjskih ormarića
Prvo sve obrišite mešavinom tople vode i deterdžentom za pranje sudova, a ručke posebno dezinfikujte alkoholom. Staklene površine obrišite sredstvima za čišćenje stakla.
5. Sudopera i slavine
Sredstvo na bazi hlora je odlično za dezinfikovanje sudopere, a za dodatno čišćenje možete koristiti sodu bikarbonu i alkoholno sirće. Slavinu posebno dezinfikujte alkoholom što češće.
6. Tehnika
Često dodirivanje vrata od mikrotalasne, rerne, vrata od frižidera, zamrzivača i dugmića za temperaturu na šporetu, zahteva čestu dezinfekciju ovih površine. Dezinfikujte ove predmete sredstvima na bazi hlora. Uređaje koji su od nerđajućeg čelika najbolje ćete očistititi neabrazivnim sredstvom koje neće ostaviti ogrebotine, a kasnije ih dezinfikujte rastvorom vode i alkohola.