Hranu ne možemo dezinfikovati: EVO kako možemo eliminisati KORONU sa namirnica!
IZVOR: telegraf.rs, republika.rs - 11.04.2020 | 04:15
Virusolog Fabricio Preljiasko, direktor Instituta "Galeazi" u Milanu tvrdi da je opasnost od prenošenja zaraze virusom korona preko hrane ili ambalaže veoma mali.
- Koronavirus se može taložiti na prehrambenim paketima, ali za 4 sata gubi snagu. Osim toga, niske temperature unutar frižidera blokiraju cirkulaciju virusa, a u nekom trenutku ga "unište". Isto važi i za visoke temperature u rernama: 60 stepeni je dovoljno da "ubije" virus - kaže on.
Dakle, ističe on, u pogledu hrane i ambalaze nema većih rizika od ostalih situacija. Čišćenje se mora obaviti pravilno, pažljivo.
- Ali ne možemo sve dezinfikovati - kaze Preljiasko i ističe da pravila ostaju ista, a to znači da je neophodno pariti ruke i nikad ih ne stavljati u usta.