Proleće donosi probleme sa štitnom žlezdom: Evo kako da je održite zdravom!
IZVOR: Republika - 26.04.2020 | 04:15
Štitna žlezda, mala vratna žlezda koja oblikom podseća na leptira, može se pretvoriti u pravo "čudovište".
Zimi je štitna žlezda, baš kao i godišnje doba, bila usporena i na nižem energetskom nivou, a nakon toga stigao je "šok" – prolećno buđenje. Prelaz iz zime u proleće je svojevrsni stres, posebno ako imate neuravnotežene hormone.
Kod osoba s hipotireozom (smanjenim radom žlezde) mogu biti još izraženiji simptomi koji inače prate hipotireozu: umor i osećaj nedostatka energije, oslabljen imunološki sastav, pospanost, potištenost, teškoće u održavanju pažnje i koncentracije...
Kod osoba s hipertireozom (prekomernim radom žlezde) u proleće se mogu dodatno pojačati uobičajeni simptomi hipertireoze: nemir, pojačano znojenje, ospadanje kose, glavobolje, lupanje srca, sindrom nervoznih crieva... Osobe s hipertireozom u proleće mogu imati osećaj da će iskočiti iz kože - kaže specijalista otorinolaringologije dr Ante Škaro.
Za zdravlje štitne žlezde poželjno je:
1. Selen – nalazi se u pečurkama, morskim rakovima, bakalaru, tuni, telećoj jetri, brazilskim oraščićima, semenkama suncokreta, zrnima žitaricama... Foto: pixabay.com
2. Cink – sadrže ga teleća jetra, crveno meso, šampinjoni, spanać, tikvice...
4. Kalcijum – ima ga u zelenom lisnatom povrću, brokoliju, mleku i mlečnim proizvodima, repi, lososu, školjkama, orašastim plodovima...
Foto: pixabay.com
5. Vitamin E – nalazi se u pšeničnim klicama, hladno ceđenim biljnim uljima, orasima, bademima, lešnicima, semenkama suncokreta, paradajzu, avokadu, zelenom lisnatom povrću...
6. Vitamin D – iako je u manjoj količini prisutan u nekim namirnicama (npr. u masnijoj morskoj ribi, jajima i mlečnim proizvodima), kao osnovni izvor vitamina D preporučuje se umereno izlaganje suncu jer tako telo samo proizvodi vitamin D.
7. Omega-3 masne kiseline – sadrže ih sardina, inćuni, losos, tuna, alge, laneno i maslinovo ulje, orasi...
8. Probiotici ili takozvane dobre bakterije – prirodno se nalaze u kefiru i drugim vrstama fermentisanih proizvoda...