Kad jednom zagrejete vodu u kuvalu, više ne smete da je grejete, a evo i ZAŠTO
IZVOR: Republika - 17.05.2020 | 16:15
Kad se voda ugreje u kuvalu, onda pada sadržaj magnezijuma i kalcijuma. Osim toga, uklanja se kiseonik i ugljen-dioksid. I sve to pada na dno aparata kao kamenac.
To nije opasno i ne čini neku razliku ako se voda odmah nakon prvog zagrevanja još jednom zagreje. Međutim, drugačije je kad tečnost duže stoji u kuvalu, pa se preostala voda zagreje nekoliko sati kasnije. Naime, za to vreme se u vodi mogu sakupiti "ostaci", navodi "Miss7.hr".
Štetne stvari iz kuvala mogu preći u preostalu vodu
Oprez je potreban posebno kod kuvala od plemenitog čelika. Naime, kod njih može doći do ulaska nikla u vodu. A neki su ljudi alergični na nikl.
I kod plastičnih kuvala štetne materije mogu završiti u vodi, a iste mogu uticati na našu hormonalnu ravnotežu.
Naravno, proizvođači stalno rade na poboljšanjima kuvala kako bi se izbegli ovakvi ostaci. Međutim, preporučljivo je radije odmah potrošiti svu zagrejanu vodu, odnosno baciti preostalu vodu ako je stajala duže vreme.