Svi bacamo peteljke od trešanja, a one su vrlo lekovite


IZVOR: Republika - 24.05.2020 | 04:15


Sezona trešanja je u punom jeku i svi volimo da uživamo u njohovom ukusu. Dok se sladimo ovim ukusnim voćem, ne obraćamo pažnju na peteljke koje su izuzetno zdrave.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Nekada su naše bake i deke peteljke odvajali i sušili kako bi od njih napravili čaj.

Čaj od peteljki trešanja je odličan lek koji uspešno leči oboljenja bubrega, upale mokraćnih kanala, a koristan je i kod izbacivanja kamena u bubregu. Naučnici sa Univerziteta Mičigen su pomno ispitivali lekovitost peteljki i zaključili da one imaju izuzetno moćno dezinfekciono dejstvo, što pomaže organizmu da se očisti od neželjenih mikroorganizama.

Priprema čaja je vrlo jednostavna. Peteljke najpre treba dobro osušiti na suncu i u litar ključale vode dodati šaku peteljki. Kuvati dva minuta i nakon toga poklopiti posudu i tečnost ostaviti da odstoji sat vremena.

Čaj možete konzumirati 3-4 puta dnevno, a moćete ga zasladiti i medom.