Sirova jaja sadrže više vitamina od kuvanih, ali nose sa sobom jedan problem!


IZVOR: Republika - 12.06.2020 | 03:14


Konzumiranje jaja svaki dan čini čuda za vaše zdravlje! Jaja sadrže 14 važnih hranljivih materija kao što su vitamini A, D i E, gvožđe, cink, folnu kiselinu i holin. Možete da ih spremate na više načina, ali da li je dobro da konzumirate ŽIVA jaja?

Foto: Photo by Adam Nieścioruk on Unsplash

Foto: Ilustracija

Zbog lošeg ugleda i činjenice da su jaja izvor holesterola, mnogi ljudi misle da će jaja podići nivo holesterola u krvi i da doprinose bolesti srca. Ali, to baš i nije tako. Jaja sadrže 180-186 mg holesterola, dok vaša jetra proizvodi mnogo više,  čak oko 1000-2000 mg holesterola dnevno. Što više jedete holesterolom bogatu hranu, manje će ga vaša jetra proizvoditi, što je dobro.

Pored vitamina, jaja su i veliki izvor proteina, a jedno jaje u sebi sadrži oko 7 grama proteina, što je jako dobro i korisno, pogotovo za muškarce koji treniraju i bave se sportom. Međutim, kada se jaja skuvaju, ona se mogu pojesti u ograničenim količinama, pa zato određeni ljudi vole da jedu, odnosno piju sirova jaja, jer ih na taj način mogu pojesti 10 ili više.

Foto: Photo by Louis Hansel @shotsoflouis on Unsplash

Foto: Ilustracija

Istraživanja su pokazala da sirova jaja sadrže još više vitamina od kuvanih i prženih, jer se procesom kuvanja i prženja ubijaju određene korisne supstance koje se nalaze u jajima.

Ali, ipak, doktori ne savetuju da to radite, jer uvek postoji rizik da se u sirovim jajima može naći salmonela. Ako konzumirate sirova jaja, moguće je da ćete se zaraziti salmonelom.

Ukoliko ste na neki način uneli ovu bakteriju u organizam, simptomi će se obično razviti za od 8 do 72 sata, a ti simptomi su: diareja, mučnina, povraćanje, grčevi u stomaku, groznica, temperatura, glavobolja, krv u stolici... Nije nužno da ćete da imate sve pomenute simptome ako dođe do zaraze salmonelom, ali je očito da su oni ozbiljni i da nisu za šalu.

Zbog toga bi trebalo ozbiljno razmisliti pre konzumacije sirovih jaja - da li je korist veća od rizika kojem se izlažete?