Kada vidite šta sve kupina može, ješćete je svakog dana


IZVOR: Republika - 22.06.2020 | 04:15


Kupine zbog svojih nutricionističkih vrednosti odlično utiču na metabolizam, srce, smanjuju rizik od dijabetesa i moždanog udara. Naučnici se slažu da je ovo voće poželjno konzumirati svakodnevno jer dobrinosi poboljšanju opšteg stanja organizma.

Foto: Photo by Nine Köpfer on Unsplash

Foto:Ilustracija

Izuzetno su poželjne u dijetama jer su  bogate vitaminima, mineralima i vlaknima, visoke antioksidativne i nutritivne vrednosti. Nemaju visoke kalorijske vrednosti i ne sadrže puno ugljenih hidrata iz voćnih šećera.

Foto: pixabay.com

Foto:Ilustracija

Lekovitost

Moćan su antioksidans, umanjuju stvaranje lošeg holesterola, jačaju imunitet, krepe organizam, pomažu  u očuvanju kolagena, čak i pročišćavaju creva. Sok presnih divljih kupina podstiče pravilan rad ćelija jetre i štiti je, dok istovremeno, povoljno deluje na žučnu kesu i čisti žučne puteve od neželjenih jedinjenja.

Smanjuje rizik od bolesti srca

Unoseći što više kupina, smanjujemo rizik od raznih bolesti srca. Galusna kiselina u kupinama je antivirusni antioksidans koji se koristi za lečenje psorijaze i hemoroida. A pomaže i kod čišćenja krvnih sudova od štetnih masnih naslaga koje sprečavaju dotok dovoljne količine krvi u srce.

Sjajan borac protiv raka

Ovo voće sadrži i kumarinsku kiselinu koja smanjuje rizik od raka želuca. Sadrži i antocijan koji onemogućava rast i širenje tumorskih ćelija i tako pomažu telu da se izbori sa kancerogenim telima. 

Foto: Photo by Yulia Khlebnikova on Unsplash

Foto:Ilustracija

Brže zarastanje rana

Kupine su bogate taninom koji zateže tkivo i sužava krvne sudove, pa samim tim su delotvorne za zarastanje rana. Ova svojstva kupine poznata su od davnina jer se u narodnoj medicini odavno primenjivala kao obloga prilikom posekotina i povreda.

Kupinovo vino

Kupinovo vino, najbolji lek za anemiju. Bogato je vitaminima, mineralima i ima veliku hranljivu vrednost. Odavno je cenjen i dokazan lek u borbi protiv malokrvnosti.

Stručnjaci preporučuju da se za poboljšanje krvne slike mesec dana pije decilitar kupinovog vina dnevno, pola sata pre jela. Osim gvožđa, ono sadrži i mnogo vitamina C i B, folnu kiselinu i pektin, pa poboljšava cirkulaciju, ubrzava rad creva, reguliše krvni pritisak, jača imunitet i otpornost organizma, pojačava apetit i pospešuje metabolizam.

Zbog svih ovih svojstava kupina predstavlja moćno voće koje je savršeno za zdravlje čitavog organizma. Najbolje je konzumirati ih sveže, a tokom zime možete ih držati u zamrzivaču i od njih spravljati ukusne i zdrave smutije.