NE PRETERUJTE S KLIMOM: Ukoliko vas muči sparina, upotrebite OVA 4 saveta


IZVOR: Republika - 02.07.2020 | 15:49


Sparina nas često umara, a ponekad se od nje i osećamo malaksalo. Olakšajte sebi ovim jednostavnim savetima.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Jedite laganu hranu, unosite dosta tečnosti, izbegavajte teške fizičke aktivnosti, ali i ne preterujte s klimom!

1. Hranite se pametno

Ponekad je toliko vruće da nemamo volje da jedemo, ali kako bi energija ostala na nivou potrebno je pojesti barem malo svakih par sati, navodi "Ordinacija.hr".

Najbolji izbor su lubenica, celer, narandže i zelena paprika koji su puni vode i ostalih hranjivih stvari. Kombinujte ih s proteinima kako bi nivo šećera u telu bio stabilan. 

Izbegavajte pržena, pohovana, slatka, jako posoljena, kao i začinjena jela, uzimajući puno sezonskog voća i povrća.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

2. Pijte vodu i sportska pića

Svi naši organi i ćelije zahtevaju vodu kako bi pravilno funkcionisali, a istraživanja su pokazala kako i slaba dehidracija može imati negativan utisak na raspoloženje i obavljanje jednostavnih zadataka. Zato, pijte puno vode i svakodnevno uključite u ishranu tečnosti bogate elektrolitima kao što su sportska pića.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

3. Umereno koristite klimu

Oprez pri naglim prelazima toplo-hladno, a to se posebno odnosi na srčane bolesnike!

Npr. ulazak u hladnu vodu ili u preterano klimatizovan prostor izaziva "zatezanje" krvnih žila, a koban može biti i izlazak iz rashlađenog prostora na vrućinu. Temperaturna razlika između klimatizovanog i spoljašnjeg prostora ne bi smela da bude veća od sedam stepeni.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

4. Osvežite se

Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Nosite laganu široku svetlu odeću od prirodnih materijala. Ako idete van kuće, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočare, a korisna su zaštita od direktnog sunca i kišobrani i lepeza za rashlađivanje vazduha. Ipak, najpametnije je da ne izlazite ako ne morate između 10 i 17 časova.