Veličanstveni lekoviti koren: Ren je spas protiv dijabetesa i brojnih oboljenja
IZVOR: T. JOVANOVIĆ - 04.07.2020 | 04:15
Priroda je neverovatno darovita i bogata biljkama koje leče gotovo sve bolesti. Među te biljke spada i ren. Hiljadama godina ren se koristi kao prirodan lek, a savremena naučna istraživanja dokazuju da ima i svojstva o kojima se ranije nije znalo.
LEČI DIJABETES
I ruski narodni lekari odavno koriste ren, preporučuju ga kao lek za jačanje imuniteta, protiv prehlade i virusa, kašlja, bronhitisa, astme... Kašu od korena rena mnogi Rusi koriste za lečenje gnojnih rana i raznih čireva na koži koji su uzrokovani bakterijama. Ren kao začin stimuliše sistem za varenje, leči upaljene urinarne kanale, a ima i jako diuretičko svojstvo. Blagotvoran je za upalu bešike, giht i reumu. Takođe, ren reguliše nivo šećera u krvi, što pogoduje dijabetičarima.
5 puta više vitamina C sadrži ren u odnosu na limun i pomorandžu
Njegova uloga u ishrani sastoji se prvenstveno u tome što nadražuje sluzokožu želuca, koja tako pojačava lučenje kiseline i žuči, a time poboljšava opšte stanje organizma. Poznati ruski travar Dmitrij Jurovski uspešno koristi ren za lečenje ciroze jetre.
KAKO DA KORISTITE REN ZA LEČENJE I JAČANJE ORGANIZMA
|
LEK ZA 100 BOLJKI
Ren je prirodni izvor vitamina C i od velike je koristi za rad oslabljenog imuniteta. Osim vitamina C, kojeg sadrži čak pet puta više od limuna i pomorandže, ren ima i ugljene hidrate, belančevine, masti, eterična ulja, mineralne soli, antibiotike fitoncide i lizozim, protein sa baktericidnim delovanjem koji se koristi i u zvaničnoj medicini. Od minerala sadrži kalijum, kalcijum, magnezijum, sumpor, gvožđe i fosfor, a ima i glukozu i sinigrin, sastojak koji mu daje ljutinu. Pored korena, koriste se i listovi rena, kao i sveža biljka sa cvetovima.
Salata s renom, jabukom i šargarepomFoto: pixabay.com Sastojci: - ren - 2 šargarepe - 2 kisele jabuke Priprema: Operite, očistite i izrendajte ren, šargarepe i jabuke. Promešajte i stavite u tegle od litar, a zatim ih prelijte prokuvanom vodom, u koju ste prethodno otopili dve kašike soli i tri kašike šećera. Tegle zatvorite, pa ih sterilišite na umerenoj vatri oko 15 minuta. Zatim ih dobro umotajte i ostavite da se ohlade. Čuvajte ih na hladnom mestu. Pri konzumiranju odlijte tečnost i po želji dodajte pavlaku. |
Upozorenje: Samo umerenoUprkos mnogim korisnim i lekovitim svojstvima, ne treba preterivati sa konzumiranjem rena. Ren se ne preporučuje osobama s akutnim upalama unutrašnjih organa, kao ni trudnicama. Preterana upotreba rena može izazvati skok krvnog pritiska i pojačati krvarenje. Kao jak diuretik, ne preporučuje se u slučaju dijareje, a trebalo bi da ga izbegavaju i osobe koje se intenzivno znoje. |