Istraživanje pokazalo: Fermentirano povrće štiti od koronavirusa!
IZVOR: Republika - 17.07.2020 | 03:25
Studija naučnika iz berlinske univerzitetske bolnice Charité pokazala je da način ishrane ima uticaj na smrtnost od virusa Kovid-19.


Foto: pixabay.com
Naime, ova studija dokazala je i da je stopa smrtnosti niža u zemljama u kojima se u velikoj meri konzumira tradicionalna, fermentirana hrana.
Kako se navodi u zaključku istraživanja, ako se njihova hipoteza potvrdi u budućim studijama, Kovid-19 će biti prva epidemija zaraznih bolesti koja uključuje biološke mehanizme povezane sa gubitkom "prirode", piše News-medical.
Kako tvrde, značajne promene u mikrobiomu, prouzrokovane savremenim načinom života i manjom konzumacijom ukiseljenog povrća, utiču na širenje i ozbiljnost bolesti.
Uloga ishrane u zaštiti od Kovid-19
Mnoga hrana ima svojstva antioksidanasa, dok proces fermentacije povećava antioksidacijsku aktivnost prehrambenih proizvoda. Pod tim se podrazumeva mleko, voće, povrće i meso.
Istraživački tim pretpostavlja da konzumiranje fermentirane hrane može objasniti neke razlike u stopama smrtnosti od Kovid-19 između zemalja u Evropi.
Za testiranje hipoteze tim je koristio informacije iz evropske baze podataka o potrošnji hrane Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA) za procenu potrošnje različitih fermentiranih namirnica po zemljama, uključujući povrće, mleko, jogurt, kiselo mleko i ukiseljeno, odnosno marinirano povrće.


Foto: pixabay.com
Istraživači navode da je od svih razmatranih varijabli samo fermentirano povrće imalo značajan uticaj na stopu smrtnosti po zemljama.
Naime, rizik smrtnosti od virusa Kovid-19 smanjivao se za 35.4% po svakom gramu prosečne dnevne potrošnje fermentiranog povrća.