OVAJ MINERAL JE NAJJAČI ANTIOKSIDANS U PRIRODI: Evo u kojim namirnicima ga ima najviše
IZVOR: Republika - 31.07.2020 | 07:40
Ovaj mineral je nepravedno zapostavljen, a njegova blagovornost na organizam je višestruka. Dovoljno je samo reći da je najjači antioksidans iz prirode da bi bilo jasno koliko je moćan saveznik u očuvanju zdravlja!
Selen je esencijalni mineral koji se u organizmu nalazi u tragovima, ali je neophodan za život i normalno funkcioniranje organizma. Medicinski gledano, mikroelementi (ili elementi u tragovima) su telu potrebne u izuzetno malim količinama, manje od 50 mg na dan. Manjak tih elemenata, s druge strane može uzrokovati ozbiljne fiziološke smetnje i poremećaje u našem organizmu.
Iako je preko potreban za ljudsko zdravlje, ovaj mineral otkriven je i priznat tek 1970-tih godina.
Odrasli ljudski organizam u proseku sadrži oko 20 mg selena od čega se najviše koncentracije nalaze u eritrocitima, bubrezima, jetri, srcu, slezini i testisima.
Foto: pixabay.com
Uloga u organizmu
U telu selen je sastavni deo oko 30 poznatih selenoproteina (važni antioksidativni enzimi) pa deluje kao antioksidans i štiti mnoge sisteme organizma od oksidativnih oštećenja. Sastavni je deo i tropeptidnog enzima glutation peroksidaze, najvažnijeg antioksidativnog enzima u ljudskom telu. Taj je enzim neophodan u procesu odstranjivanja hidrogen peroksida iz organizma.
Osim nemerljive uloge u antioksidativnoj zaštiti organizma, selen takođe:
- štiti telo odsrčanih oboljenja i oboljenja krvnih sudova
- jača imuni sistem
- smanjuje rizik od pojave mnogih vrsti raka, posebno raka dojke, želuca, grla i rektuma
- štiti telo od toksičnosti teških metala i zagađenosti iz spoljne sredine
- usporava starenje i pomaže u borbi protiv artritisa, Kronove bolesti, infekcija disajnih puteva i mnogih bolesti kože
- ima značajnu ulogu u radu štitaste žlezde
- pozitivno utieče na mušku plodnost
- pospešuje antioksidativno delovanje vitamina A i E
Foto: pixabay.com
Ovo su namirnice bogate selenom
Najviše selena ima u pivskom kvascu i pšeničnim klicama, orašastim plodovima, kao što su brazilski orah i domaći orasi, govedina i iznutricama, jajima, puteru, soji, ribi (tunjevina, bakalar i haringa), morskim plodovima, belom luku, integralnim proizvodima od celog zrna, ovsenoj kaši i suncokretovom semenu.
Takođe, meso poput govedine, piletine, ćuretine i jagnjetine i svinjetine odličan su izvor ovog minerala.