NE, NIJE VAM POKVARENA VAGA: SEDAM grešaka u vezi s doručkom zbog kojih ne možete da SMRŠATE
IZVOR: Republika - 19.08.2020 | 12:28
Bez obzira na to kakav stav imate prema prvom jutarnjem obroku, on može poboljšati vaše zdravlje i pozitivno uticati na obim vašeg struka.
Problem nastaje kada biramo kalorijske "bombe", odnosno namirnice pune šećera i masti koje imaju suprotno dejstvo od željenog.
1. Izbegavate proteine
Kremasta kafa i kolačić poput mafina čest su izbor ako prvi jutarnji obrok jedemo s nogu, izvan kuće. Reč je o finoj kombinaciji za oči i želudac, kojoj nažalost nedostaje proteina. Istraživanja su pokazala da doručak baziran na proteinima uravnotežuje količine šećera u krvi i smanjuje nagle napade gladi. Pokušajte započeti dan s dva tvrdo kuvana jaja i jabukom ili jogurtom u koji ste dodali čija semenke.
2. Preterujete sa sokom
Voćni sok može biti odličan izvor vitamina i minerala, ali nije alternativa konzumaciji voća. Za poređenje, jedna prosečna narandža ima oko šezdeset kalorija, dok čaša soka od istog voća ima gotovo dvostruko više. Pritom valja znati i da u soku nedostaje prehrambenih vlakana, kojih ima u obilju u prirodnoj voćki. Nova studija objavljena u časopisu "Appetite" pokazala je i da osobe koje piju mnogo soka imaju viši krvni pritisak od onih koje to čine tek povremeno, piše "Zadovoljna.hr".
3. Jedete pogrešne masti
Poznato je da telu trebaju masti da bi moglo normalno da funkcioniše. No to ne znači da treba s njima preterivati, a posebno ako je reč o zasićenim masnim kiselinama poput maslaca ili slanine. Poznata njujorška nutricionistkinja Boni Taub-Diks predlaže pravilnu distribuciju masnoća, pa za doručak preporučuje kombinaciju zdravih masti poput grčkog jogurta s malo naseckanih oraha.
4. Dodajete veštačke zaslađivače
Ako nešto nema kalorije, ne znači i da nema negativne posledice na naša tela. Studija iz časopisa "Nature" pokazala je da veštački zaslađivači mogu narušiti ravnotežu bakterija u želucu koje rezultiraju pojačanom potrebnom za fruktozom kako bismo se osećali zadovoljno. Nutricionistica Bruk Alpert iz kompanije "B Nutritious" predlaže ispijanje kafe bez ikakvih zaslađivača, ali s dodatkom začina poput cimeta, koji će podstaknuti rad metabolizma.
Foto: pixabay.com
5. Predugo čekate na doručak
Ako prvi obrok u danu jedemo tek nakon nekoliko sati od buđenja, odnosno tek kad vas podseti krkljanje želuca, veće su šanse da ćete preterati s konzumacijom hrane te završiti s kakvom kaloričnom bombicom u ruci. Iako ne postoji službeni raspored kada bismo trebali da jedemo prvi obrok u danu, valja pripaziti da vam telo nije izgladnelo.
6. Ne pazite na veličinu namirnica
Verovali ili ne, veličina namirnice utiče i na količinu hrane koju unosimo u organizam. Studija sa Univerziteta Pen Stejt pokazala je da osobe pojedu i do osamdeset kalorija više po obroku kada konzumiraju žitne pahuljice manjeg oblika. Glavni je razlog za to što mere željenu količinu "odokativnom" metodom. Umesto toga koristite kuhinjsku vagu i pojedite upravo onoliko hrane koliko treba vašem organizmu.
7. Jedete preobilne obroke
Preskakanje doručka nepovoljno utiče na organizam, kao i preveliki obroci. Velike količine hrane opteretiće telo, usporiti metabolizam te vas uspavati. Umesto toga treba birati obroke sastavljene od uravnoteženog odnosa proteina i ugljenih hidrata koji nam daju dovoljno energije za početak radnog dana.