Neophodan je za normalno funkcionisanje organizma: Svi ga zaboravljamo, a ima ga najviše u ovih 5 namirnica!
IZVOR: stil.kurir.rs - 30.08.2020 | 22:15
Od silnog spominjanja vitamina C kao neophodnog dela ishrane, često se zanemaruje vitamin D. Činjenica je da se on apsorbuje iz sunčeve svetlosti, što nije preporučljivo u dugim intervalima, tako da se moramo snalaziti i na druge načine. Jedan od njih je naravno i ishrana, odnosno namirnice bogate ovim vitaminom.
Suplementi su takođe nešto čemu se mnogi ljudi okreću, ali istraživači se nisu složili oko toga da li je to najzdraviji način za unos ovog vitamina. Ukoliko se pitate koje to namirnice vam mogu pomoći, nastavite da čitate.
Tuna iz konzerve
Svi svmo već znali da je konzumiranje tunjevine preporučljivo, a sada postoji još jedan razlog koji to potvrđuje. Naime, tuna iz konzerve sadrži u sebi vitamin, a kao što je već poznato, može se kombinovati sa testeninama, jesti uz povrće kao salata, ili biti deo nekih zanimljivih glavnih jela.
Jaja
Ne treba preterivati sa konzumacijom jaja zbog holesterola, ali njihovo umereno korišćenje u ishrani nosi sa sobom razne benefite. Neki ljudi jedu samo belanca, ali tako ispuštaju priliku da unesu cink, selen i vitamin D koji se nalaze u belancu. Imajte to na umu prilikom naredne pripreme omleta.
Sardine
Foto: pixabay.com
Još jedna ribe iz konzerve koja nije toliko skupa, a veoma je zdrava. Sardine su bogate proteinima, omega-3 masnim kiselinama, kalcijumom i pomenutim vitaminom D. I one su zahvalne za kombinovanje uz razna jela, poput tune, a mogu biti odličan sastojak u ribljem gulašu.
Pečurke
Zanimljivo je da nisu sve pečurke bogate vitaminom D, već samo one koje su tretirane visokom dozom UV svetlosti. Svakako nećete pogrešiti ako u svoju ishranu uvrstite neku vrstu pečuraka, ali proverite etiketu kako biste saznali koja vrsta je bogatija ovim vitaminom.
Aljaski crveni losos
Još jedna vrsta ribe koja, iako nije toliko povoljna kao tuna i sardine, nosi sa sobom brojne zdrave sastojke. Pored vitamina D, to su zdravi proteini i omega-3 masne kiseline, što znači da konzumiranje ove ribe pozitivno utiče na imuni, endokrini, pulmonalni i kardiovaskularni sistem. Isprobajte ga makar povremeno, zbog svih benefita.