NEMA DŽABE TITULU "KRALJ VOĆA"! Mango je veoma hranljiv i bogat vitaminima, a evo šta istraživanja pokazuju - kako utiče na organizam
IZVOR: Republika - 03.09.2020 | 23:25
Ako ne jedete redovno mango, znajte da baš mnogo propuštate! Ovo tropsko voće je toliko hranljivo i bogato vitaminima da ga često nazivaju – kraljem voća, kako u raznim istraživanjima, tako i u različitim kulturama širom sveta. Za to ljudi imaju i dobar razlog. Otkrivamo vam sve o zdravstvenim benefitima manga...
Poznat po svom slatkastom ukusu i upadljivo žutoj boji, mango je voće kremaste teksture poreklom iz južne Azije koje uspeva u toploj, tropskoj i suptropskoj klimi (Indija, Tajland, Kina, Florida). Iako postoje stotine poznatih sorti, jedna od najčešćih je Kent koja se uzgaja na Floridi – veliko ovalno voće koje, kada sazri, ima crveno-zeleno-žutu koru.
Mango je tehnički koštičavo voće (da, poput breskve) i – interesantna informacija – potiču iz iste porodice u koju spadaju indijski orah, pistaći i otrovni bršljen. Dakle, ako ste alergični na orašaste plodove, možda morate i da se klonite manga. Isto važi i ako ste alergični na lateks, avokado, breskve ili smokve, jer svi oni sadrže proteine slične onima u mangu.
– Lista hranljivih sastojaka manga je jednako impresivna kao i njegova žuta nijansa. Ovo tropsko voće izuzetno je bogato vitaminima C i A, koji imaju antioksidativna svojstva i od suštinske su važnosti za imunološku funkciju – objasnila je nutricionista Megan Brd.
Vitamin C takođe pomaže u stvaranju kolagena, koji pomaže pri zarastanju rana, jačanju kostiju i kože, dok vitamin A igra ulogu u održavanju efikasnosti vaših organa.
Mango se takođe može pohvaliti impresivnom količinom magnezijuma koji poboljšava raspoloženje i vitaminom B koji daje energiju, uključujući 89 mikrograma B9 ili folata, po mangu. To je oko 22 procenta dnevnog preporučenog unosa folata.
Foto: pixabay.com
Štaviše, istraživanja ukazuju da je mango ozbiljan izvor polifenola – mikronutrijenata koji su prepuni antioksidanata koji se bore protiv bolesti.
Nutritivne vrednosti jednog manga:
- 124 kalorije
- 2 grama proteina
- 1 gram masti
- 31 grama ugljenih hidrata
- 3 grama vlakana
- 28 grama šećera
Foto: pixabay.com
Pomaže bolje varenje
Mango sadrži rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna koja su ključna za zdravo varenje.
Jedna studija otkrila je da konzumiranje manga može da poboljša simptome hroničnog zatvora kod inače zdravih ljudi. U suštini, ako vam se dešava da su vam creva često “lenja” ubacivanje manga u vašu svakodnevnu ishranu definitivno će to promeniti.
Smanjuje rizik od raka
– Mango je prepun antioksidansa koji štite telo od slobodnih radikala – kaže Brd.
– Slobodni radikali su nestabilni molekuli, “zagađivači”, koji cirkulišu vašim telom, pričvršćuju se za ćelije i tako uzrokuju štetu – objašnjava ona.
– To na kraju može dovesti do prevremenog starenja, pa čak i raka, jer se šteta širi na druge zdrave ćelije. Međutim, antioksidanti poput vitamina C i E u mangu vezuju se za slobodne radikale, neutrališu ih i pre svega sprečavaju štetu – kaže Brd.
Foto: pixabay.com
Reguliše šećer u krvi
Da, dobro ste pročitali, ovo tropsko voće može da reguliše šećer u krvi.
Ali, zar nije on prepun šećera? Istina, ali, studija iz 2019. godine otkrila je da mango može da smanji nivo šećera u krvi pa samim tim smanjujući rizik od bolesti poput dijabetesa.
Pored toga, mango poboljšava nivo glukoze u krvi kod gojaznih ljudi.
Podržava apsorpciju gvožđa
– Zahvaljujući tome što je bogat vitaminom C, mango je zaista prava hrana za one kojima nedostaje gvožđe – kaže Brd. To je zato što vitamin C pomaže telu da apsorbuje gvožđe koje se nalazi u hrani poput graška, pasulja i žitarica.
– Apsorpcija gvožđa je važna za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i njihovu sposobnost nošenja kiseonika –objašnjava Brd.
– Iako većina ljudi ne mora da brine o svom nivou gvožđa, oni kojima nedostaje imaju koristi od hrane bogate vitaminom C, poput manga.
Foto: pixabay.com
Mango za zdravu kožu i kosu
– Ako želite da pojačate svoju negu, posegnite za ovim tropskim voćem. Sadržaj vitamina C u mangu pomaže u stvaranju kolagena za zdravu kosu, kožu i nokte – kaže Brd.
Ovo je posebno bitno ako vodite borbu protiv znakova starenja, jer je poznato da kolagen zateže kožu. U mangu se nalazi i beta-karoten koji ima moć da zaštiti kožu od oštećenja na suncu.