NE BACAJTE LIŠĆE ŠARGAREPE: Mnogo je lekovito - evo kako možete da ga ubacite u ishranu!
IZVOR: Republika - 08.10.2020 | 16:40
Lišće šargarepe sadrži 6 puta više vitamina C od korena i bogatije je vitaminom K od bilo kog drugog povrća. Pored toga, sadrži belančevine i minerale.
Odličan je izvor kalcijuma i hlorofila, pa čisti krv, limfu i nadbubrežne žlezde od toksina. Jača kosti i mišiće. Popravlja vid.
Velike količine kalijuma i vitamina K snižavaju krvni pritisak, normalizuju metabolizam, štite od osteoporoze i srčanih oboljenja.
Grčki lekari su uključili lišće šargarepe u spisak od 600 biljaka, efikasnih u lečenju raka.
U homeopatiji se koristi čaj od lišća šargarepe kao diuretik za lečenje bolesti bubrega i eliminaciju otoka. Sok od lišća može se koristiti kao antiseptik za ispiranje usta.
Žvaćite ovo lišće da biste se oslobodili od lošeg daha, afti i krvarenja desni.
Foto: pixabay.com
Zbog jakog antiseptičkog delovanja, lišće šargarepe se može mešati sa medom i koristiti za dezinfekciju rana. Sadrži supstance koje stimulišu rad hipofize.
Napomena:
U ruskoj narodnoj medicini lišće šargarepe se koristi za stimulaciju materice u vreme porođaja, pa je zato ne bi smele da ga jedu žene tokom trudnoće.
Foto: pixabay.com
Kako se koristi:
Koristite je u salatama, zajedno sa belim lukom, djumbirom i biberom. Možete je stavljati u čorbe, pržiti sa drugim povrćem… S obzirom na lekovito delovanje, koriste se i u sokovima. Mlado lišće odlično ide uz jabuke i ostalo voće.