Ovo je najgore voće i povrće za zdravlje, evo i zašto: Šokiraćete se!
IZVOR: still.kurir.rs/republika.rs - 10.10.2020 | 22:15
Voće i povrće u sebi sadrži puno benefita po zdavlje, pa stručnjaci preporučuju da ono bude obavezan deo vaše svakodnevne ishrane, naročito kada je u pitanju sveže, neprerađeno voće i povrće.
Ipak, danas su ti benefiti umanjeni različitim procesima prerade i tretiranjem hemikalijama, a kada ih jedemo više nego što je preporučeno, onda nam čak čine veću štetu nego korist! Verovatno ćete se iznenaditi kada vidite šta je sve na spisku:
1. Ananas
Zašto je loš: Sadrži 16,2 grama šećera u 200 grama voćke
Foto: pixabay.com
Prepun je šećera i zato je loš izbor za svakoga, a pogotovo za dijabetičare i osobe sainsulinskom rezistencijom. Ako se preteruje, nepovoljno utiče i na kilažu.
2. Kukuruz (i kokice)
Zašto je loš: Najčešće je genetski modifikovan
Foto: pixabay.com
Omiljena letnja grickalica, nažalost, danas se najčešće dobija iz genetski modifikovanog semena. Kupovne kokice u kesama su još gori izbor, jer su pune šećera, prerađenih sirupa i drugih štetnih dodataka.
3. Višnje
Zašto su loše: Sadrže 17 g šećera na 130 grama voća
Foto: pixabay.com
Iako vam možda ne deluju tako jer su kiselkastog ukusa, višnje su zapravo krcate šećerom.
4. Kokos ( I njegovo ulje, šećer i voda)
Zašto je loš: Prepun je zasićenih masti, šećera i kalorija
Foto: pixabay.com
Osobe koje pate od visokog holesterola ili srčanih bolesti ne bi uopšte smele da konzumiraju kokos i njegove proizvode.
5. Nar
Zašto je loš: Sadrži čak 39 grama šećera u 150 grama voća
Foto: pixabay.com
Ovu voćku neki zovu i prirodnom čokoladom.
6. Mango
Zašto je loš: Sadrži 23 grama šećera na 165 grama
Foto: pixabay.com
Čuvena tropska voćka takođe je riznica nepotrebnog šećera.
7. Krompir
Zašto je loš: Jedan krompir prosečne veličine sadrži čak 36 grama ugljenih hidrata
Foto: pixabay.com
Omiljeno povrće sa naših prostora treba jesti umereno, jer nema potrebe da se telo zatrpava skrobom.
8. Banane
Zašto su loše: Prepune su skroba
Foto: pixabay.com
Ak želite da smršate, banane nikako nisu dobar izbor. Konzumirajte ih umereno.
9. Smokve
Zašto su loše: U 150 grama smokvi nalazi se 16 g šećera
Foto: pixabay.com
Iako je ovo sočno voće odlično za snižavanje pritiska i obiluje korisnim vlakanima, takođe je prepuno šećera, pa se ne sme preterivati.
10. Lubenica
Zašto je loša: Lubenica je riznica fruktoze
Foto: pixabay.com
Osvežavajuća kriška hladne lubenice bi vam mnogo manje prijala kada biste znali koliko šećera ima u njoj.
11. Prokelj
Zašto je loš: Izaziva nadutost i gasove
Ako se mučite sa nadutošću i gasovima, izbacite prokelj iz ishrane.
12. Patlidžan
Zašto je loš: Upija puno soli i masnoća
Foto: pixabay.com
Patlidžan mnogi koriste kao alternativu mesu, ali problem je u tome što on upija kalorije i soli u sebe kao sunđer, a vi to potom unosite u organizam. Ako govorimo o zameni za meso, pečurke su mnogo bolja opcija.
13. Crni luk
Zašto je loš: Može da izazove probleme sa varenjem
Foto: Photo by Lars Blankers on Unsplash
Nema jela na našim prostorima u kojem se ne nalazi i malo crnog luka. Ipak, ni sa njim ne treba preterivati jer može da izazove digestivne probleme.
Napomena: Ne treba izbaciti iz ishrane sve navedene namirnice. Koristite ih i dalje, ali umerenije, dok voće prepuno šećera valja ili izbaciti ili svesti na minimum.