REGULIŠITE RUTINU NA VREME: Ovo je 10 razloga zbog kojih se GOJITE u predelu stomaka!
IZVOR: Prva, Republika - 17.10.2020 | 22:15
Masne naslage na stomaku loše utiču na zdravlje, a istraživanja su pokazala da su opasne i za osobe koje imaju normalnu kilažu.
Salo na stomaku može da poveća rizik od nekih hroničnih bolesti, pa čak i ako imate normalnu kilažu. Masnoće u tom predelu tela pojačavaju upale i oslobađaju hormone po imenu adipokini koji loše utiču na rad jetre.
A šta se zapravo događa kad se čini da stomak raste, a vi ne možete ništa da učinite?
Ako se gojite uglavnom u stomaku, to može da bude povezano sa sledećim stvarima:
Genetika
Ne možemo da govorimo o našoj građi, a da ne spomenemo genetiku. Ako u vašoj porodici svi imaju građu jabuke, to znači da morate da budete naročito oprezni, da dovoljno vežbate i pazite šta jedete.
Šta zapravo znači 'jabuka građa'? Ako imate dugi struk i uglavnom vam se salo skuplja oko njega, verovatno je to vaša građa.
Stres
Stres je u današnje vreme postao naša svakodnevica. Ali, moramo da znamo kako da upravljamo stresnim situacijama kako se ne bi negativno odrazio na vaše zdravlje.
Mnogi nutricionisti smatraju da je stres osnovni uzrok nakupljanja sala u predelu stomaka. Kad smo pod stresom, izlučujemo hormon kortizol (koji je evolucijski hormon borbe ili bega).
Kortizol omogućava organizmu da masnoće nakupljene za energiju preusmeri prema stomaku jer je iz tog dela tela lakše energiju upotrebiti kad je bitna kao hrana za vitalne organe.
Previše šećera
Kad je povišen nivo kortizola, osećamo potrebu za šećerom jer telo želi brz izvor energije za slučaj opasnosti, potrebe bega... Taj šećer koji jedemo kad smo pod stresom može da bude uzrok naglog gojenja.
Dakle, pod stresom smo, kortizol nam u telu raste, salo se nakuplja na stomaku, osećamo potrebu za šećerom i gojimo se - to je mehanizam.
- Spavajte koliko je potrebno,
- Izbacite svu hranu za koju primetite da vam ne odgovara, uključujući šećer,
- Pokušajte da kontrolišete stres meditacijom ili druženjem sa prijateljima.
Nedostatak proteina
Protein je važan za ravnotežu, te ukoliko vaša hrana nije bogata ovim nutrijentom, salo će se lako nakupljati na stomaku.
Povećajte unos proteina kako biste kontrolisali potrebu za šećerom i ubrzali metabolizam.
Koliko nam je zapravo proteina potrebno?
Zavisi od tela, građe, mišića i vežbanja, ali otprilike komad mesa veličine dlana je dovoljan.
Hormoni kontrolišu gojenje
U vreme menopauze čak i oni koji većinu sala nose na bokovima počinju da dobijaju salo na stomaku.
Smanjena količina estrogena u telu i prirodno usporavanje metabolizma verovatno doprinose tome. Stoga, gledajte da radite vežbe snage jer ćete tako jačati mišiće.
Neki lekovi
Mnogi lekovi koje dobijamo na recept (antidepresivi i antipsihotici, lekovi za snižavanje pritiska i lekovi za dijabetičare i epileptičare) kao nuspojavu imaju i gojenje, pogotovo u predelu stomaka.
Industrijski proizvedena hrana
U svim većim supermarketma možemo da nađemo gotovu hranu, a ona može da prouzrokuje upale u organizmu. Posebno treba obratiti pažnju na hranu koja je napravljena sa zaslađivačima s visokim udelom fruktoze kao što je kukuruzni sirup.
Reč je o transmastima koje nalazimo gotovo u svim industrijskim keksima i kolačima. Sve to može da prouzrokuje mirkoupale u telu koje stvaraju insulinsku preosetljivost i skupljanje sala na stomaku.
Sindrom policističnih jajnika
Uvek je praćen većim nivoom testosterona. U pitanju je hormonski poremećaj koji je čest kod žena. Više nivoa testosterona može da prouzrokuje taj tipičan muški način nakupljanja sala na stomaku.
Nedostatak sna
Loš san može da uspori metabolizam jer telo prirodno čuva energiju i stimuliše naše ćelije da sakupljaju salo. Pet sati noćnog sna ili manje povezano je s abdominalnim salom.
Zanimljivo je da su istraživanja pokazala da i preterana količina sna - više od osam sati dnevno - može biti uzrok gojenja. Zapravo se ne zna zašto se to događa, ali jednostavno objašnjenje kaže da smo neaktivni dok spavamo i što više spavamo, manje nam ostaje vremena za aktivan život.
Intolerancija na neku hranu koju redovno jedemo
Intolerancija na hranu, za razliku od alergije, ne uzrokuje velike i nagle probleme, već samo probavne poput upala, letargije, nadutosti, a simptomi se mogu nakupljati godinama, a tek kasnije pokazati.
Ako imate neprestane probavne probleme koje ne može da objasni ni vaš doktor, vreme je da napravite alergološki test na hranu koji će utvrditi vaše 'slabosti'. Tada ćete moći da sastavite dugoročni jelovnik koji će vam pomoći i u kontroli težine.