KORENASTO POVRĆE NEIZOSTAVAN LEK RUSKE MEDICINE: Cvekla pročišćava krv i usporava starenje!
IZVOR: Marija STANIĆ - 24.10.2020 | 01:25
Prava je riznica minerala jer sadrži kalijum, natrijum, fosfor, magnezijum, mangan, bakar, sumpor, litijum, kalcijum, fluor, pa je važna namirnica za jačanje kostiju i zuba...
Cvekla je izuzetno zdrava namirnica poznata hiljadama godina u ruskoj narodnoj medicini. Iako se danas najviše gaji u istočnoj i centralnoj Evropi, ona potiče s Mediterana i ima dugu tradiciju gajenja u celom svetu, od Kine do Amerike i Afrike. Ostaci cvekle pronađeni su u piramidama u Tebi i Egiptu, o njoj se pisalo u Mesopotamiji pre skoro 3.000 godina, a rimski izvori kažu da je u davna vremena najviše gajena zbog lišća.
Početkom 19. veka na teritoriji današnje Poljske otvaraju se prve fabrike za proizvodnju šećera iz cvekle. Odmah zatim uvoze je i Francuzi, a Napoleon otvara i specijalnu školu za izučavanje cvekle jer je od antičkog doba važila za lek protiv rana. Zbog jarkocrvenog korena, koji cvekli daje pigment betacijanin, od davnina se smatralo da ovo povrće pročišćava krv i usporava starenje. I zaista, zbog visokog procenta gvožđa, koje sadrži, cvekla može da bude korisna u popravljanju krvne slike, vitamin B 12 učestvuje u stvaranju eritrocita, a zahvaljujući jodu, ona pomaže u borbi sa zakrčenjem arterija.
Prava je riznica minerala jer sadrži kalijum, natrijum, fosfor, magnezijum, mangan, bakar, sumpor, litijum, kalcijum, fluor, pa je važna namirnica u slučajevima demineralizacije kostiju i zuba. Obilje celuloze i pektina povoljno deluje na rad i pokretljivost creva.
Obilje celuloze i pektina u cvekli povoljno deluje na rad i pokretljivost creva
Cveklu je najbolje konzumirati u svežem i sirovom stanju, narendanu, začinjenu limunom i kombinovanu s jabukom, šargarepom i celerom. Ova okrepljujuća salata prava je vitaminska bomba koja će vas zasititi i ojačati. Možete je pomešati i s pomorandžom, bundevom ili crnim lukom, uz dodatak peršuna, bibera i soli. Veoma je zdrav i sok od oljuštenog korena cvekle, s dodatkom drugog voća i povrća i meda, a koji se pravi u blenderu.
Foto: pixabay.com
Protiv anemije
Cvekla je dragocen izvor gvožđa. Sok sveže cvekle pospešuje stvaranje crvenih krvnih zrnaca i poboljšava sastav krvi. Sok se priprema tako što se oprana i oljuštena cvekla, šargarepa i rotkva odvojeno propuštaju kroz sokovnik, a dobijeni sokovi se mešaju u jednakim razmerama. Uzima se po dve kašike pre glavnog obroka, nekoliko meseci, dok se ne popravi krvna slika.
Protiv bolesti jetre
Betain je jedna od vrednih organskih supstanci koje se nalaze u cvekli. Promoviše razgradnju i asimilaciju proteina, učestvuje u stvaranju holina, koji povećava vitalnu aktivnost ćelija jetre. U narodnoj medicini preporučuje se čorbu od repe za rastvaranje kamenja u žučnoj kesi. Lekovitu čorbu pripremićete tako što ćete pet srednjih cvekli oprati, oljuštiti, iseckati, naliti vodom i kuvati dok se čorba ne zgusne poput sirupa. Uzimati 40 grama tri puta dnevno pre obroka.
Foto: pixabay.com
Za apetit
Još u 17. veku u Rusiji, da bi podstakli apetit, služili su cveklu isečenu na krugove i začinjenu đumbirom.
Za vitku liniju
Cvekla je bogata vlaknima i organskim kiselinama, koje pojačavaju pokretljivost creva, pa je nezamenljiva za regulisanje probave. Neophodno je ujutro natašte pojesti do 150 grama kuvane cvekle i piti kvas od cvekle. Kako biste napravili kvas od cvekle, očistite osam srednjih cvekli, isecite ih na sitne komade i stavite u staklenu teglu od tri litra. Teglu do vrha napunite prokuvanom vodom, dodajte malo jabukovog sirćeta ili limunske kiseline na vrh noža i teglu pokrijte gazom. Posle pet dana kvas će biti spreman, može se dopunjavati vodom dok ne izgubi sjajnu boju. U medicinske svrhe uzimajte čašu kvasa dnevno, dodajući mu kašičicu meda.
Foto: pixabay.com
Za lepu kožu
Dugo je poznato osvežavajuće dejstvo soka cvekle, a sada kozmetičari savetuju da se pije i radi očuvanja svežine kože lica. Nutricionisti preporučuju uvođenje jela od cvekle u svakodnevnu ishranu. Pripremite čudotvorni litvanski hladni boršč šaltibarši.
Sastojci:
- 100 g cvekle
- l/2 kefira
- 2 sveža krastavca
- 20 g zelenog luka
- 20 g kopra
- 100 g pavlake
- 2 jajeta
- l/2 l vode
Priprema:
Skuvajte i ohladite cveklu i izrendajte je nakrupno. Pomešajte cveklu sa seckanim krastavcima, lukom, koprom, dodajte pavlaku i dobro promešajte. Dodajte i seckana kuvana jaja. Nalijte mešavinom kefira i vode. Supu poslužite uz kuvani ili pečeni krompir.