Vitamin C je neophodan za jak imunitet, ali svi pravimo 2 greške koje mogu da nas koštaju respiratorne infekcije
IZVOR: Republika - 26.10.2020 | 19:28
Kvalitetna ishrana koja jača imunitet je nešto o čemu trebamo stalno da vodimo računa, a ne samo kada naiđe sezona respiratornih infekcija.
Imunitet se ne gradi kada sezona respiratornih infekcija "zakuca na vrata", kada većina od nas posegne za najzdravijim namirnicama i očekuje da one daju efekat za nekoliko dana.
- O imunitetu ne možemo da mislimo tek kada dođe sezona respiratornih infekcija, jer je potreban određen vremenski period da bi se razvila prirodna otpornost koja nas štiti od infekcija - navodi prof. dr Veroslava Stanković, dijetolog i dodaje da svakako na tom putu treba iskoristiti upravo jesen, kada sazrevaju povrće i voće bogati vitaminima, mineralima i fitohemikalijama koje regulišu delovanje imunog sistema.
- Mikronutrijenti na različite načine pospešuju imunitet. Neki utiču direktno na formiranje antitela, a neki imaju antioksidativnu ulogu, što znači da neutrališu slobodne radikale koji uništavaju naše ćelije, među kojima su i limfociti - rekla je ona, prenosi portal Mondo.
Koliko vitamina C nam je potrebno dnevno?
Često vitamin C zovu i prirodni aspirin i antioksidant.
Najviše ga sadrže zelena ljuta, crvena i žuta paprika, peršun, crne ribizle, brokoli, kivi, karfiol, kelj, limun i drugi citrusi.
Foto: pixabay.com
Prilikom pripreme ovih namirnica, trebalo bi voditi računa jer temperatura iznad 60 stepeni Celzijusa, kao i mehanička obrada, uništavaju vitamine.
Zato bi sve ove namirnice trebalo jesti sirove, ili bez preterane obrade.
Dnevne potrebe za vitaminom C iznose 75 miligrama, ali u sezoni respiratornih infekcija slobodno može da se unosi 500 miligrama.
Vitamin C i šećer - greška koju pravimo
Pri unosu vitamina C, trebalo bi povesti računa o tome da šećer, vitamini i otpornost organizma imaju specifičan odnos.
Ako smo uneli puno hrane, šećer i vitamin C će se "boriti" za ulazak u ćelije i vitamin će izgubiti!
- Najjednostavnije rečeno, šećer i vitamin C se takmiče da uđu u naše ćelije. Ako u krvi ima previše šećera, vitamin C će verovatno izgubiti ovu trku jer šećer može ograničiti njegov ulazak u ćelije. Vitamin C je izuzetno važan za borbu protiv slobodnih radikala i patogena, poput virusa, bakterija i raznih mikroorganizama. Ako šećer onemogući ulazak vitamina C, naš imuni sistem slabi i postaje ranjiv. Limun i limeta su neki od najboljih izvora vitamina C i antioksidanata i pomažu alkalizaciji i detoksikaciji, zato bi valjalo piti mlaku limunadu pre svakog obroka - navodi specijalista strukovni nutricionista dijetetičar Jovana Srejić Ferluga.