Ova namirnica je veoma zdrava, ali i prilično skupa: Evo kako da zasadite đumbir kod kuće!
IZVOR: Republika - 05.11.2020 | 10:00
Tako ćete u svakom trenutku imati sopstvene zalihe svežeg začina...
Lekovita svojstva đumbira mogu se dugo nabrajati... Veoma je koristan za jačanje imuniteta i prilično je efikasan u borbi sa virusnim infekcijama. Ali u isto vreme đumbir je poprilično skupo zadovoljstvo. Da ne biste trošili novac na njega, probajte da ga uzgajate na prozoru.
Izaberite dobar đumbir
Kupite đumbir koji je veličine palca, ali vodite računa o tome da ima nekoliko izbočina na sebi. To su zapravo pupoljci đumbira. Kora na pupoljcima trebalo bi da bude tanja i svetlija.
Poput krompira i đumbir se hemijski tretira da bi se sprečilo klijanje dok se on još nalazi u supermarketu, što znači da, kada ga budete kupili, on neće klijati. Zbog toga je najbolje izabrati đumbir koji je proizveden organskim putem.
Foto: pixabay.com
Odgajite biljku uspešno
Đumbiru je potrebno neko vreme da počne da raste. Da bi se ubrzao rast, najbolje je saditi ga sa staklenim poklopcem, a dno saksije trebalo bi da sadrži rupe kroz koje će kapati višak vode.
Na dno stavite između 2,5 i pet centimetara sloja zemlje za sadnju, a preko semena dodajte oko 1,5 centimetara sloja. Dobro zalivajte, stavite poklopac, ali nemojte da sprečite dovod vazduha do biljke.
Đumbir treba posaditi u plitku, ali široku saksiju da bi koren mogao da se razvija
Održavajte temperaturu zemljišta na oko 21 stepen Celzijusovih, ali tako da bude vlažna na dodir i zalivajte samo kad se zemljište potpuno osuši. Nakon toga đumbir će proklijati u periodu između šest i osam nedelja.
Negujte đumbir pravilno
Đumbiru je potrebno dosta nutrijenata i vode, ali još više prostora za rast. Da biste ga proizveli, trebalo bi da izaberete kontejner sa dobrom drenažom, plodnim zemljištem i đumbir veličine palca stavite u zemlju, ali tako da vrh s pupoljcima viri iz zemljišta.
Kada đumbir izraste iz zemlje, mladice dobijaju zelenu boju. Da biste obezbedili brz rast, zalivajte ga i prihranjujte redovno.
Foto: pixabay.com
Uberite zdrav i ukusan plod
Uhvatite biljku ispod listova na mestu gde se spaja sa zemljom i iščupajte je zajedno s korenom. Odlomite deo korena koji vam je potreban, a ostatak vratite u saksiju. Prekrijte ga zemljom ili kompostom, dobro zalijte i za nekoliko dana biljka će se oporaviti.