RUSKI LEKARI OTKRIVAJU: Ovako ćete najtačnije da izmerite temperaturu, a jedna grupa ljudi ne treba ni da je meri ispod pazuha


IZVOR: Republika - 20.11.2020 | 18:52


Svi znamo da koristimo toplomer, međutim, da li to radimo ispravno? Ruski lekari rešavaju dilemu...

Foto: pexels.com

Foto: Ilustracija

Zbog epidemije koronavirusa, ljudi su počeli više da osluškuju svoje telo i sve češće mere temperaturu jer se to smatra jednim od najčešćih simptoma korona virusa. Ali, da biste znali da li vam je temperatura povišena, važno je i kako je merite, a kako je najbolje otkrivaju ruski stručnjaci...

Normalna telesna temperatura je 36,6 stepeni

Ruski stručnjaci kažu da je 36,6 stepeni prosečna temperatura zdravih ljudi, ali da u praksi ona može dosta da varira.

- Normalna telesna temperatura varira u rasponu od 36,6-37,2 stepeni. Poznato je da temperatura može blago da poraste nakon obroka ili usled vremenskih promena, naročito kod starijih i ljudi sa niskim krvnim pritiskom. Takođe, na porast telesne temperature mogu da utiču jak stres, umor, fizička aktivnost, spavanje u toplom prostoru. Ono što je karakteristično za ovu vrstu porasta temperature je to što se ona brzo vraća u normalu, obično posle jedan do tri sata. Ovakav blagi porast telesne temperature često nema patoloških uzroka - objašnjava doktor medicinskih nauka, profesorka Tatjana Šapovalenko.

Najbolje je toplomer staviti ispod pazuha, ali...

Najtačnije merenje temperature ćete postiću u tačkama najbližim delu tela gde je telesna temperatura konstantna. Stoga, temperatura izmerena ispod ruke, u rektumu i pod jezikom najtačnije odražava pravo zdravstveno stanje.

Temperatura izmerena ispod pazuha može da bude prilično tačna ako je pravilno izmerite. Odnosno, termometar se postavlja duboko u pazuh, čvrsto pritisne i drži najmanje sedam do 10 minuta.

Prilikom merenja temperature ispod ruke kod ljudi sa prekomernom težinom mogu se pojaviti ozbiljne greške. Masno tkivo deluje kao sloj između termometra i tela, pa je gojaznim ljudima preporučljivo da odaberu drugu tačku za merenje temperature.