OSAM PREDNOSTI I JEDNA MANA: Evo šta se dešava u našem telu ako svaki dan jedemo piletinu!
IZVOR: Republika - 05.01.2021 | 00:25
Piletina je jedan od omiljenih i najčešćih izbora na trpezi u mnogim domovima. Zasiti nas, ukusna je, sjajno se kombinuje sa ostalim namirnica, a važi i za najpoznatiji izvor kvalitetnih proteina.
Da li ste se nekad zapitali šta bi moglo da se desi ako je konzumirate svakog dana? Naredne stavke odnose se na pripremu kvalitetne piletine koja ne podrazumeva puno masnoća, soli i šećera.
1. Jače kosti
Kalcijum i vitamin D su najvažniji kada je reč o zdravlju kostiju. Ali, proteini su ključni hranljivi sastojak u prevenciji osteoporoze i održavanju skeleta zdravim i snažnim. Budući da je piletina izvor visokokvalitetnih proteina, često uživanje u njoj napuniće kosti barem jednim od mnogih važnih hranljivih sastojaka koji su im potrebni.
2. Veće zadovoljstvo tokom obroka
Uključivanje izvora proteina, poput piletine, tokom obroka može vam pomoći da se osećate zadovoljnije, što vam zauzvrat može pomoći da se oduprete porivu za još jednom užinom u popondevnim satima, što ima pozitivan uticaj na kilažu
Foto: pixabay.com
3. Možete da poboljšate memoriju
Piletina sadrži holin, hranljivi sastojak koji igra ulogu u memoriji i ostalim funkcijama mozga. Podaci sugerišu da oni koji konzumiraju više holina imaju bolje rezultate na testovima memorije u odnosu na one koji nisu konzumirali puno ove hranljive materije. S obzirom na to da piletina takođe sadrži vitamin B12, hranljivi sastojak koji je povezan i sa memorijskom funkcijom, konzumiranje piletine može biti hrana za podsticanje mozga zahvaljujući kombinaciji B12 / holin.
Bonus: Moguć je deficit određenih materija u organizmuPreviše bilo koje hrane nije dobro, pa tako i kada je reč o piletini. Kada se usredsredite na jednu namirnicu, rizikujete da ograničite druge sorte i propustite neke izuzetno važne hranljive sastojke. Ako jedete piletinu svakog dana, možda nećete jesti druge izvore proteina poput morskih plodova, pasulja, mahunarki i drugih opcija koje nude jedinstvene prednosti koje piletina nema. Jesti piletinu nije loše, sve dok jedete raznovrsnu drugu zdravu hranu kako biste dugoročno sprečili nedostatak hranljivih sastojaka. |
4. Osećaj blagostanja
Piletina sadrži triptofan, aminokiselinu koja igra ulogu u povećanju nivoa serotonina (hormona zbog kojeg se osećamo dobro). Niski nivoi serotonina povezani su sa depresijom, pa vam održavanje zdravih nivoa jedenjem piletine ili na neki drugi način može pomoći da se osećate bolje.
Foto: youtube.com/printscreen
5. Manje umora
Ako patite od anemije i nedostatka gvožđa, možda ćete se često osećati umorno - čak i nakon mirnog sna. Ako konzumirate tamnije delove piletine, poput bataka i karabataka, pojačaćete gvožđe, što vam može pomoći da ublažite ili prevaziđete njegov nedostatak.
6. Možete da poboljšate zdravlje srca
Sve dok birate nemasne komade piletine i pripremate je bez prženja i mnogo masnoća i nezdravih začina, možete da poboljšate zdravlje vašeg srca, jer nutrijenti iz zdravo pripremljene piletine pomažu snižavanju holesterola, naročito lošeg.
7. Možete da povećate plodnost
Bez obzira da li ste muško ili žensko, ako pokušavate da dobijete bebu, možda ćete želeti da na svoj tanjir uvrstite i piletinu, piše Eatthis. Stručnjaci sugerišu da je pridržavanje zdrave ishrane koja uključuje živinu povezano sa boljom plodnošću žena i boljim kvalitetom sperme kod muškaraca.
8. Možete da snizite rizik od raka debelog creva
I dok mnogi faktori igraju ulogu u njegovom razvoju, ako uključite kvalitetno pileće meso u ishranu, ovaj rizik može da se umanji.