PRESTANITE OVO DA RADITE, MOŽE BITI OPASNO! Evo zašto nikada ne bismo trebali da PODGREVAMO SPANAĆ!
IZVOR: Republika - 17.01.2021 | 02:25 >> 21:00
Ovo je korisno da znate!


Foto: pixabay.com
Spanać spada u grupu lisnatog povrća koje sadrži relativno visok nivo nitrata, koje resorbuje iz zemlje preko korena. Kada spanać odstoji, posebno ako je termički obrađen, količina nitrata se povećava, a oni se u kuvanom spanaću procesom vrenja pretvaraju u nitrite.
- Oni su opasni jer se u organizmu spajaju s aminima i stvaraju visoko kancerogene spojeve koje nazivamo nitrozoaminima - objasnila je nutricionista Dagmar von Kram.


Foto: pixabay.com
Ako samo kratko podgrejete spanać neposredno pre konzumiranja, ne morate da se brinete, rekla je Von Kram, upozorivši da se to ne odnosi na sasvim malu decu, kod koje u najekstremnijem slučaju posledica može biti gušenje.
Ostaci kuvanog spanaća ne smeju se čuvati na sobnoj temperaturi. Odmah ih treba staviti u frižider. Neposredno pre konzumiranja samo ga nakratko podgrejte. Zapravo je najbolje pripremiti samo onoliko spanaća koliko se može pojesti za jedan obrok, savetuje ona.