SREĆA ZA LJUBITELJE SLATKIŠA: Sedam jakih razloga da čokoladu jedete za doručak
IZVOR: cinjenice.ba - 06.04.2021 | 12:49
Doručak je najvažniji obrok u toku dana i zato je izbor namirnica za ovu priliku od velike važnosti. Verovalo se da slatko ne bi trebalo jesti ujutro, ali pokazalo se da je crna čokolada veoma korisna za organizam ako se konzumira u prepodnevnim časovima.
Naravno, ovde se misli na pravu tamnu čokoladu sa visokim procentom kakaa u sebi, ali ne i na mlečne koje su pune šećera i drugih nekvalitetnih aditiva.
Čokolada se od davnina koristila za lečenje mnogih zdravstvenih problema, a pokazala se nezamjenjivim dobrom svake ishrane. Dakle, ako želite da jedete čokoladu svaki dan, pogotovo za doručak, sada imate izgovor, odnosno sedam njih.
1. Poboljšava rad mozga
Ljudi koji jedu tamnu čokoladu barem jednom nedeljno imaju tendenciju da postignu bolje rezultate u raznim testovima mentalnog i pamćenja, pokazalo je istraživanje. Flavanoli u kakau povećavaju dotok krvi u mozak i oni se skupljaju u delovima mozga koji su odgovorni za učenje i pamćenje. Dakle, ako želite da pokrenete mozak, pogotovo pre ispita, jutarnja čokolada je plus strategija za to.
2. Smiruje želju za prejedanjem
Jedenje čokolade čini se poslednjim načinom mršavljenja, ali jutarnja štangla može smanjiti loše prehrambene navike smirivanjem želje za ostatkom dana. Pomaže u regulaciji apetita i smanjuje rizik od prejedanja. Istraživanje je pokazalo da visokokalorični doručak koji uključuje čokoladu pomaže da se smanji broj unetih kalorija tokom dana.
Foto: pixabay.com
3. Prirodni pojačivač raspoloženja
Jutra mogu biti teška i bolje je da se na početku dana dovedete u pravo raspoloženje. Čokolada vam može poboljšati raspoloženje i probuditi pozitivne osećaje. Jedenje čokolade podstiče proizvodnju endorfina i interakciju s našim ostalim hemikalijama koje se dobro osećaju – serotoninom i dopaminom. Čokolada je takođe zapažena po svom antidepresivnom dejstvu.
4. Dobra za zdravlje
Ispada da ljudi koji jedu više čokolade dnevno imaju manji rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Jesti tamnu čokoladu izvrstan je trening za srce: smanjuje krvni pritisak i pomaže opuštanju krvnih žila zahvaljujući dušik oksidu koji proizvode flavonoidi. Zdrave količine tamne čokolade bogate kakaom mogu takođe poboljšati način na koji naše telo metabolizuje glukozu, pomažući tako u borbi protiv dijabetesa. Konačno, tamna čokolada može smanjiti količinu “lošeg” LDL holesterola, koji može začepiti arterije u velikim količinama, i povisiti količinu “dobrog” HDL holesterola. Iako sve te pogodnosti nisu ograničene na jutarnju konzumaciju, čokolada će u celini postati zdrav početak.
5. Pomaže u prebacivanju u radni mod
Baš kao zrna kafe i čaja, kakao sadrži kofein. Količina može varirati, ali po pravilu tamnija čokolada sadrži više kofeina, a bela čokolada nema. I poput druge hrane s kofeinom, i čokolada vas čini budnijima. Druga hemikalija iz kakaa je teobromin. Čokoladi daje gorak ukus i podiže količinu energije – upravo ono što vam treba ujutro.
6. Pomaže imuni sistem
Osim svih ostalih blagodati, čokolada je prepuna hranjivih sastojaka. Bilo koja tabla tamne čokolade od 70% sadrži antioksidante (čak i više od zelenog čaja!), Kalcijum, bakar, kalijum i magnezijum. Flavanoli će pomoći u suzbijanju oštećenja ćelija koje uzrokuju oksidanti kojima smo svakodnevno izloženi: stvari poput dima cigarete, zagađenog vazduha i alkohola. Dakle, zaštitite se kakaom pre odlaska od kuće.
7. Pomaže jutarnji trening
Tamna čokolada osigurava bolji oporavak i rast mišića, pa je dobro dodati malo tamne čokolade ili kakaa u jutarnji obrok pre ili posle treninga. Ako grickanje štangle tamne čokolade nije vaša stvar, postoji puno drugih načina da čokoladu uvrstite u svoj obrok. Sve dok u doručak možete uvući malo kakaa u prahu, to je u redu.