PAZITE SE SAMO JEDNE STVARI: Mnogi nakon 50. godine izbegavaju slaninu i svinjsku mast, međutim ove namirnice mogu biti veoma KORISNE!
IZVOR: Republika - 14.04.2021 | 15:39
Neprestano slušamo kako je mast opasna, pogotovo ako ste u starijoj životnoj dobi...
Kada "prevale" 50, većina ljudi počne da vodi računa o ishrani, a posebno o unosu masnije hrane koja uzrokuje skok holesterola, triglecirida, a samim tim i povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti. I mada je slanina omiljena namirnica većine Srba, mnogi se suzdržavaju upravo iz staha od zdravstvenih komplikacija.
Slična situacija je i sa svinjskom masti - mnogi je izbegavaju verujući da će im povećati rizik od kardiovskularnih bolesti, piše Mondo.
Ovakvo razmišljanje nije neuobičajeno, jer se donedavno verovalo da je svinjska mast "zabranjena" osobama koje su prešle 55. godinu. Međutim, novija istraživanja opovrgavaju ovu teoriju. Iako u ovoj namirnici ima dosta holesterola, postoji i niz veoma korisnih supstanci za organizam.
Koja količina je dozvoljena?
Lekari kažu da ne samo da (u određenoj količini) nije škodljivo, već i da je neophodno uključiti masnoću u svakodnevnu ishranu ljudi koji su "zašli" u neke godine. Ono što je ključno jeste količina. Nutricionisti se slažu da je 30 g maksimalna dnevna doza za zdravu osobu.
Određivanje količine povezano je i sa kalorijskom vrednošću ove namirnice, koja nije zanemarljiva - u 100 g sirove masti nalazi se i do 800 kalorija. S druge strane, lekari upozoravaju starije da iz ishrane izbace mesne prerađevine, jer se masnoće u njima pune veštačkim aditivima koji poboljšavaju ukus, izgled i produžavaju životni vek proizvoda. Preporuka je i da se svinjska mast uvek pre jede sa pirinčem, nego sa belim hlebom, jer on usporava varenje hrane.
Kombinacija koja se nikako ne preporučuje je slanina, luk (beli ili crni) sa krompirom, jer otežava proces varenja masnoća, što će narušti ne samo probavni sistem, već zdravlje u celini.
Zašto je mast dobra za starije osobe?
Mast će regulisati arahidonsku kiselinu, koja pomaže u jačanju srčanog mišića, zato je ova namirnica korisna za one koji već imaju probleme sa kardiovaskularnim sistemom, kao i za prevenciju ovih bolesti. Metabolizam lipida zavisi od iste kiseline, čiji se poremećaji javljaju sa godinama. Svinjska mast je takođe u stanju da normalizuje odliv žuči, tako što sprečava njeno taloženje.
Brojna istraživanja su potvrdila i da je svinjska mast zapravo "dobar" holesterol koji se bori protiv "lošeg" i tako štiti krvne sudove od plaka i sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, srčanih i moždanih udara. Zato je mast veoma dobra prevencija vaskularne ateroskleroze.
Ipak, važno je napomenuti da i pored svih tih korisnih svojstava, ne preporučuje se prekoračenje dnevne doze, jer može biti opasno i izazvati negativne posledice po organizam.
Svakako, najbolje je da se prethodno konsultujete sa lekarom pre nego što u svoju ishranu uvrstite svinjsku mast.