NE BACAJTE VODU U KOJOJ SE KUVAO KROMPIR: Čudo je za zdravlje, a ovako bi trebalo da je koristite
IZVOR: Republika - 21.04.2021 | 12:39
Verovatno vam nikada ne bi palo na pamet da je voda u kojoj se kuvao krompir toliko korisna.
Većina domaćica kada bari krompir, baci vodu u kojoj se povrće kuvalo, i ne znajući da tako pravi veliku grešku. Ono što gotovo niko ne zna jeste da je ova tečnost izuzetno lekovita.
Zapravo, čak 70 odsto kalijuma, veoma važnog i hranljivog sastojka, koji se nalazi u krompiru, ostaje u ovoj vodi. Ovaj povrtni bujon je takođe bogati i vitaminima A i C kao nijedna druga tešnost, a sadrži i obilje minerala.
Za šta je sve dobra voda od krompira?
Tečnost u kojoj se barilo ovo povrće može da pomogne kod ublažavanja otoka i poboljšati rad srca. Nutricionisti preporučuju da tri puta nedeljno popijete čašu ovog toplog napitka. Naglašavaju i da je najbolje da se krompir prvo dobro i temeljno opere, a potom skuva u ljusci i to bez soli.
Ova tečnost je efikasna i kod mentalnog i kod fizičkog umora, a posebno je preporučuju na prelazu sezona, kada se geeneralno svi osećamo umorno i iscrpljeno.
Međutim, nisu nitricionisti jedini koji preporučuju upotrebu čorbe od krompira. Dermatolozi takođe preporučuju upotrebu kupki za ruke od ove čorbe. U roku od nedelju dana od korišćenja ovih kupki, koža ruku dobija prijatnu prirodnu boju, postaje mekana i baršunasta, žuljevi i male rane nestaju.