NAJJEFTINIJI MAGIČNI NAPITAK: Rešite se nadutosti i umora
IZVOR: aura.ba - 06.05.2021 | 17:11
Biljka koju koristimo kao začin, ima “magične” moći. Njegova količina u jelima je uvek mala, zato nije dovoljna da pokrene izlučivanje nagomilane tečnosti iz tela.
Neuravnoteženost hormona za vreme menstrualnog ciklusa, trudnoće, menopauze i PMS-a mogu ženu ostaviti otečenom, a nije tajna da mnoge primete da su im grudi “punije” par dan pre nego što bi trebalo da dobiju ciklus.
Preterani unos soli, šećera i masti mogu pridoneti zadržavanju vode u organizmu, čemu dodatno pogoduje nedovoljni unos vitamina B kompleksa i proteina. Brza hrana i jela koja su jako zasoljena deluju tako da telo počne da zadrža vodu, a mi se osećamo nadutima u području trbuha i u ekstremitetima. Takođe, hronične bolesti poput bolesti bubrega, pluća ili artritisa mogu uzrokovati zadržavanje vode.
Peršun, biljka koju koristimo kao začin, ima “magične” moći. Njegova količina u jelima je uvek mala, zato nije dovoljna da pokrene izlučivanje nagomilane tečnosti iz tela. On je odličan saveznik u borbi protiv urinarnih problema, bubrežnih oboljenja i jak je diuretik. Kao lek se može koristiti koren i listovi peršuna.
Postoji mnogo recepata za pripremu čaja od peršuna, a jedna čitateljka portala je ispričala:
- Peršin je čudo. U četvrtak sam imala 72 kg, a par dana posle – pet kilograma manje! Ne radi se o kilogramima masti, nego o nagomilanom višku tečnosti , koji me činio nadutom. Osećam se super lagano.
Foto: pixabay.com
Ona je objasnila i kako i na koji način je koristila peršun.
Recept je sasvim jednostavan.
U ključalu vodu (oko litru) dodajte 5 velikih kašika naseckanog peršuna. Tečnost pustite da odstoji oko dvadesetak minuta, nakon toga čaj možete procediti ili piti zajedno sa naseckanim peršunom.
- Za ovaj čaj sam se odlučila zbog problema sa bubrezima. Svi savetuju uvin čaj kod ovih tegoba. Od uvinog čaja sam osetila poboljšanje, ali tečnost je ostajala u telu. Odlučila sam da ga zamenim sa peršunovim čajem, te tako došla do svojih rezultata - dodaje čeitateljka.
Čaj od peršuna može da se pije i topao i ohlađen.
Možete ga piti u bilo koje dana osim kasno naveče da ne bi noću morali da mokrite (od ovog čaja često ćete ići na wc).
Izlučivanje tečnosti iz organizma je vrlo važno. S urinom izbacujemo otrove, bakterije i druge štetne materije. Za peršun je naučno dokazano da je odličan diuretik, uz to je i jak antioksidans. Konzumiranje čaja je preporučljivo, ali nikako ne smete preterivati. Konzumiranje neka ne bude više od litre čaja na dan.
Peršun je biljka koja je od antičkih vremena prisutna kao lek. Njemu su pripisivali magične moći, u starom Rimu se verovalo da grickanje listića peršuna poboljšava percepciju i intelektualne sposobnosti.
Danas se ova biljka koristi samo kao začin, a dobro upućeni je koriste kao lek.
Još jedan jak diuretik je čaj od kukuruzne svile, a za razliku od peršuna, ovaj čaj je blagog, neutralnog ukusa i može se piti u većim količinama.