ODLIČNA ZAMENA ZA MESO! Ova namirnica ubrzava metabolizam, čuva srce, čisti celo telo od toksina! (RECEPT)
IZVOR: Republika - 20.06.2021 | 15:54
Zlato Inka – kinoa, sadrži velike količine belančevina zbog čega može da se takmiči sa proizvodima životinjskog porekla.
Kinoa se naziva “zlatom Inka” i “kraljicom semenki”. Drevne civilizacije su ovu pseudožitaricu smatrale svetom biljkom. Pored činjenice da je kinoa omogućila ljudima da ostanu živi čak i u vreme ratova, ova žitarica telu može doneti mnoge prednosti.
Prednosti kinoe
Kinoa sadrži velike količine belančevina zbog čega može da se takmiči s proizvodima životinjskog porekla. Obiluje vitaminom E, C, kalijumom, raznim mineralima, aminokiselinama i eteričnim uljima.
Narodna medicina koristi kinou za lečenje gihta, tumora, hemoroida i išijasa.
Čaj od kinoe može da se koristi i za dezinfekciju usta i zubnog mesa, a ima i umirujuće delovanje pa se koristi za lečenje depresije i neuroze.
Ako vas muči kašalj ili prehlada, kinoa je u stanju smiri ove simptome.
Kinoa ima veliki sadržaj aminokiselina i proteina i ne sadrži gluten. Ova biljka se koristi kao laksativ i ima moć da izlečiti hronični zatvor.
Kinoa je odlična zamena za meso. Ako postite ili ste vegetarijanac obavezno ubacite kinou u svoju prehranu. Kinoa obiluje vlaknima koji su neophodni za pravilan rad creva.
Narodna medicina kinou još koristi i za lečenje kožnih bolesti, reume, a zbog visokog sadržaja kalijuma ona blagotvorno utiče na kardiovaskularni sistem.
Kinoa kao kulinarsko čudo
Vegetarijanci znaju o čemu pričamo kada kažemo kako je kinoa pravo kulinarsko čudo. Ako se doda kupusu, krompiru ili drugom povrću, osetićete punoću ukusa.
Korisne osobine se manifestiraju i u prisutnosti vitamina i aminokiselina koje poboljšavaju metabolizam, čiste organizam i normalizuju njegovu funkciju. Pošto kinoa nema određen miris, u jela se zato dodaje beli i crni luk, kao i ostali začini.
Foto: youtube.com/printscreen
Recepti
Povrće s kinoom
Potrebno je: 200 g kinoe, 200 g karfioloa , 200 g brokolija, 200 šargarepe, 1 glavica crnog luka, 1 režanj belog luka, začini, so i biber.
Priprema: Kinou kuvajte u vodi oko 15 minuta. Karfiol i brokoli skuvajte na pari. U tiganju na malo ulja prodinstajte luk i izrendanu šargarepu pa im dodajte karfiol i brokoli. Dinstajte sve zajedno 10 minuta pa ovoj smesi dodajte proceđenu kinou, začine, so i biber.
Pesto s kinoom
Potrebno: 200 grama rukole, vezica svežeg peršuna, 100 ml maslinovog ulja, 100 grama semena bundeve, 200 kuhane kinoe.
Priprema: U blenderu sameljite rukolu i peršun, dodajte ulje i semenke bundeve i so pa sve miksajte dok se ne pretvori u glatku smesu.
Pestu dodajte kinou i uživajte u neobičnom ukusu.