NIKO NE MOŽE DA ODOLI VRUĆEM HLEBU: Kad bi znali kako razara organizam, ne bi ga nikad okusili


IZVOR: Republika - 03.10.2021 | 18:49


Kada otkrijete koji se procesi se odvijaju u vašem organizmu nakon konzumacije vrućeg testa, odmah ćete prestati da ga jedete.

Foto: pixabay.com

Vruć hleb može da napravi ozbiljne probleme, Ilustracija

 

Da bi testo naraslo i postalo rastresito i vazdušasto koristi se kvasac. Tokom njegove fermentacije oslobađa se ugljen-dioksid zahvaljujući kome je testo tako vazdušasto. 

Nakon pečenja hleba, vrući kvasac je aktivan još 6-7 sati. Kada jednom dođe u želudac, on tamo nastavlja da se fermentiše što dovodi do povećanja kiselosti želuca. Sledeća negativna posledica koja se javlja jeste upala sluznice, što može da izazove gastritis i čir na želucu.

Kod vrućeg hleba korica je hrskava, a testo iznutra je meko i praktično se lepi pri svakom zalogaju, a to je upravo ono što pravi problem. Ova "lepljivost" čini da se stvaraju grudvice, koje izazivaju neprijatan osećaj u crevima i nadutost. To je zato što su komadi suviše "gusti" i želudačni sok često ne može da ih "razloži" i svari.

Zato, ako ste primetili da nakon ručka osećate težinu u stomaku, obratiti pažnju na hleb koji jedete, zamenite ga ili potpuno isključite iz ishrane.

Glavnu opasnost po zdravlje predstavlja hleb koji se priprema sa kvascem.

Probleme možete da izbegnete tako što ćete preći na onaj koji se priprema bez ovog sastojka i koji neće naneti štetu organizmu čak ni kada je vruć. Takođe, mnogo je zdraviji onaj koji se pravi od integralnih žitarica.