JAPANSKA TAJNA DUGOVEČNOSTI: Trik je u vodi koja se pije na ovaj način
IZVOR: Republika - 05.10.2021 | 18:43
Koja je tajna dugovečnosti? Zdrava ishrana i fizička aktivnost su preduslovi, ali pored njih neophodno je negovati zdrav duh i energiju optimizma.
Foto: pexels.com
Japanci koji su doživeli stotu imali su određene navike i rutine života koje može svako primenjivati, a evo šta će vam pomoći da očuvate zdravlje i budete dugovečni.
Navike koje treba uvesti u svakodnevnicu:
Ne pijte kafu više od jednom dnevno.
Nemojte jesti nakon 17 sati.
Jedite što je moguće manje masne hrane.
Pijte puno vode ujutru, a manje uveče. Najbolje vreme za spavanje je od 22 sata do 6 ujutru.
Važno je unositi što više svežeg voća i povrća, a izdvajaju se ovi sokovi:
Šargarepa + đumbir + jabuka - podržava i čisti vaš imunološki sistem.
Jabuka + krastavac + celer - smanjuje holesterol, ublažava probavne smetnje i glavobolje.
Paradajz + šargarepa + jabuka - poboljšava boju kože i eliminiše loš zadah.
Gorki biber + jabuka + mleko - sprečava loš zadah, pomaže kod prehlade i temperature.
Pomorandža + Đumbir + Krastavac - Poboljšava vlažnost kože i detoksikuje telo.
Ananas + jabuka + lubenica - uklanja višak soli, hrani bešiku i bubrege.
Jabuka + krastavac + kivi - Hidrira kožu i telo iznutra.
Šargarepa + jabuka + kruška + mango - Povećava unutrašnju toplotu tela, otpornost na toksine, snižava krvni pritisak i pomaže u borbi protiv opšte oksidacije tela.
Papaja + ananas + mleko - sadrži vitamini C, E, gvožđe. Poboljšava ten kože i metabolizam. Banana + ananas + mleko - Bogato vitaminima sa hranljivim materijamam, sprečava zatvor.
Glavni savet - pijte vodu na prazan stomak!
Japanska tajna za dugovečnost jeste da popijete čašu vode odmah nakon buđenja. Ovakao ćete pokrenuti metabolizam, hiodrirati telo, imati više energije i lepše započeti dan.
Metoda japanske preventivne terapije za zdravlje:
1. Ujutru nakon buđenja, popijte 4 čaše vode, po 160 ml (pre pranja zuba)
2. Nakon pranja zuba ne jedite i ne pijte 45 minuta.
3. Nakon 45 minuta možete doručkovati kao i obično.
4. Posle doručka, ručka ili večere, nemojte ništa jesti naredna 2 sata.
5. Ukoliko ne možete da popijete 4 čaše vode odjednom, možete početi sa nižom dozom i postepeno povećavati do preporučene količine. Tokom obroka nemojte piti hladnu vodu, već preuzimte japansku naviku i obogatite obrok toplim čajem. Ako pijete vodu tokom jela hrana će se sporije variti, ali ako telu pružite uživanje u toplom biljnom čaju, to će na njega delovati pozitivno i može unaprediti metaboličke funkcije i proces varenja.