OVE NAMIRNICE IZBACITE IZ ISHRANE! Dr Majk Braun upozorava: Najgore su za želudac
IZVOR: Republika - 14.11.2021 | 11:46
Promena ishrane najbolja je zaštita za želudac ukoliko ukoliko hronično imate problema sa varenjem.
Foto: pexels.com
Gastritis se razvija onda kada je želudac upaljen ili iritiran. Ovo stanje može biti rezultat bakterijske ili žučne akumulacije u predelu stomaka, a takođe događa se i usled konzumiranja alkohola, gaziranih napitaka, nesteroidnih antiinflamatornih lekova i cigareta nakon dužeg vremena.
Ljudi koji pate od gastritisa i čestih bolova u želucu moraju da promene način ishrane, a ova hrana je najgora za želudac, tvrdi doktor Majk Braun.
Ove namirnice izbegavajte u širokom luku:
Gazirani napici
U prvom redu, važno je izbegavati gazirana pića na bazi sode, jer je soda po svom sastavu puna kofeina i kisela, što je čini vrlo oštrom za osetljivi organ kakav je želudac. Takođe, bitno je izbegavanje i alkoholnih pića, naročito u trenucima kada su pojačani simptomi gastritisa (peckanje u stomaku, mučnina, podrigivanje, gasovi i nadimanje posle jela). Jednostavno, izbegavajte kafu, čajeve i gazirana pića, jer gasovi i kiselina koje sadrže u sebi mogu samo da pogoršaju gastritičko stanje.
Začinjena hrana
Odmah posle napitaka sledi izbegavanje začinjene hrane. Ovo neće izlečiti gastritis, ali će pomoći u njegovoj kontroli. Izbegavajte začinjene namirnice kao što su čili prah, paprika, ljuti sos i kari, jer su sve one prirodno teške za stomak. Ove začinske namirnice ne izazvaju štetu kod zdravih osoba, ali kod onih koji pate od gastritisa želudac je već oslabljen, pa bi začinjena hrana učinila stvar mnogo gorom.
Sirovo povrće
Izbegavajte sirovo povrće ako imate hronične napade gastritisa i jedite hranu koja je lako svarljiva kako biste sprečili iritaciju želuca. Mnogi ljudi koji boluju od gastritisa dožive žarenje i bol nakon što jedu crni luk, beli luk ili paradajz. Ljudi sa dijagnozom GERB-a bi takođe trebalo da izbegavaju ovu hranu. Umesto nje, treba jesti kuvano povrće ili povrće iseckano na sitne komade koji se pravilno sažvaću pre gutanja kako bi se pomoglo boljem varenju i sprečilo oštećenje sluzokože želuca.
Masna hrana
Namirnice pune masti su takođe na listi hrane koju je neophodno izbegavati ako postoji zdravstveni problem gastritisa. Ovde se podrazumevaju pohovano i prženo meso, jaja i krompir, kao i sva druga brza nezdrava hrana puna masti. Izbegavajte ishranu baziranu na transmasnim kiselinama, jer one iritiraju želudac, povećavaju krvni pritisak, uzrokuju gojaznost i bolesti srca. Hrana puna transmasnih kiselina uključuje termički obrađenu hranu, margarin i druge proizvode, kao što su krekeri, torte, krofne i razni kolači.
Mlečni proizvodi
Sa dijagnozom gastritisa, vaš stomak nema sposobnost da savlada masti i kiseline kako valja. Mleko je bogato mastima i tečnost je koja je kiselija od vode. Prema tome, važno je da se ograniči unos mleka i mlečnih proizvoda što je moguće više. Neki od mlečnih proizvoda koje treba isključiti u slučaju gastritisa su sir, milk šejkovi, sladoledi, sirni namazi i kačkavalj.