PREŽDERAVANJE, PA DIJETA? Gastroenterolog upozorava: Tokom praznika pravimo ovu grešku sa hranom, zbog toga ljudi završavaju na operacionom stolu!
IZVOR: Republika - 20.04.2022 | 04:30
Nekada su postojale smernice za zdravu hranu, a sada bi trebalo da postoje za vikend i praznike.
Vreme praznika obično je vreme opuštanja, dugotrajnog sedenja za porodičnim stolom i druženja uz masnu i tešku hranu. Testa, kolači, ruska salata i pečenje, i ovog će se Uskrsa tako naći na stolovima mnogih. Posledice preedanja i slabe fizičke aktivnosti manifestovaće se kroz konstipaciju, dijareju, nadutost, bolove ili grčeve u trbuhu.
Gastroenterolog prof. dr Radoje Doder pričao je pred prošlogodišnje praznike na Prvoj o problemima koje može izazvati teža ishrana, zbog kojih pacijenti na VMA završavaju i na operacionom stolu!
Prof. dr Doder, ugledni gastroenterolog, ranije je objasnio kada je najbolje piti vodu a sada kazao da nema smisla da se prejedamo tokom praznika i mislimo da ćemo "brzinskom" dijetom rešiti probleme, kojih bude neočekivano mnogo.
- Ako te kalorije unete tokom obroka ne potrošimo, pravimo grešku, ne treba se zanositi da ćemo za vreme praznika uživati, a onda ćemo posle toga na dijetu, ne može tako. Od početka treba imati plan, a ne dozvoliti da hrana upravlja našim životom - upozorio je prof. dr Doder.
Foto: Tanjug/D.ANIČIĆ
Broj poziva je uvek povećan na gastroenterologiji posle praznika, rekao je on.
- Mi objašnjavamo pacijentima koji su već u riziku da će teška hrana, masna ili preterivanje, izazvati veći broj pankreatita, upaljenih žučnih kesa i operacija. Tu se apsolutno ništa ne menja već godinama, praznici su za ove organe izazov - rekao je on.
Mogu li jaja kod pacijenata sa gastritisom da izazovu problem, koliko jaja smemo dnevno da pojedemo?
- Jaja su simbol života za Uskrs, i mogu se konzumirati u pristojnoj a ne preteranoj količini. Zavisi kako unosimo proteine, možemo i do šest jaja ako će to biti jedini proteini. Ako unosimo i meso, preko dva jaja ne bi trebalo ići. Ne treba potiskivati raznovrsnost u ishrani, optimalno je uneti dva a ne preterivati s jajima - rekao je on.
Foto: printskrin/instagram/kuvanje sa ninom
Šta se dešava kada naglo pređemo na mrsnu hranu?
- Ne smete naglo da pređete sa posta na mrsno, ako imate kamen u žučnoj kesi, zapušiće puteve, dobićete žuticu, takvi pacijenti nekada moraju i na operaciju. Taj prelazak uvek mora biti postepen, ne sme hrana da bude pripremana na masti, zapržena, trebalo bi da je barena ili na nezasićenim mastima - rekao je on.
- Nadutost je česta i pre i posle praznika, zbog nezdrave hrane. Nekada su postojale smernice za zdravu hranu, a sada bi trebalo da postoje za vikend i praznike. Hrana koja se teško vari ne bi trebalo da se unosi, remeti i bakterije u organizmu koji potom zadržava gasove i stvara neprijatan osećaj ili bol - zaključio je on.