SVI JEDEMO JABUKE, A ONE MOGU IMATI OZBILJNE POSLEDICE PO ZDRAVLJE! Ne konzumirajte ovako
IZVOR: N.J. - 24.10.2022 | 07:40
Seme jabuke može biti otrovno!
U jesen najčešće pravimo kolače, pite od jabuka, jedemo ih u svežem stanju, a šta se dešava ako slučajno pojedete i semenku? Važi za zdravu grickalicu, u nekom momentu to može postati veoma nezdravo.
Na TikTok profilu jedan medicinski lekar objavio je video koji objašnjava ovo što smo vam naveli.
Poznato je da koštice jabuke sadrže sastojak koji se zove amigdalin. Osim jabuka, sadrže i bademi, koštice beskve, trešnje i kajsije. Razlika je u tome, što je ovaj sastojak netaknut potpuno bezopasan, međutim ako je semenka zgnječena, ošećenja ili prožvakana i tako dospe u probavni trakt, amigaldin se raspada u hidrogen cijanid koji je veoma otrovan, piše "Mondo".
I sam doktor je rekao da jedno seme ne može da vam našteti, ali u ukoliko preterate sa unošenjem istog i to isključivo u enormnim količinama, može da dovede čak i do smrtnog ishoda. Manje količine cijanida mogu da uzrokuju glavobolje, mučnine, povraćanje, slabost i zbunjenost. A u najvećem riziku od trovanja cijanidom su deca, upravo zbog manje telesne težine koje imaju. Imajte u vidu da jedna jabuka sadrži najviše do 20 semenki, te je uvek bolje da ih pre jela ili pripreme nekog obroka otklonite!
Ali s obzirom na to da je sezona jabuka, i da biste mogli da spremite nešto ukusno za porodicu i vas, preporučujemo vam kolač od 3 jabuke.
Foto: Izvor: Printscreen/ YouTube/ Kirschnenko Kanal
Potrebno je:
3 jaja
75 grama šećera
Jedan vanilin šećer
Malo praška za pecivo
3 jabuke
150 grama brašna
Šećer u prahu za posipanje
Cimet, orasi po želji
1. Korak
Umutite jaja sa šećerom i vanilinim šećerom. U drugoj činiji, brašno pomešajte sa praškom za pecivo pa dodajte jaja.
2. Korak
Sve sjedinite i mutite. U tu smesu dodajte 100 grama rastopljenog putera. Ne uključujte ponovo mikser, već prvo malo kašikom to sjedinite. Onda umutite tu smesu.
Foto: Izvor: Printscreen/ YouTube/ Kirschnenko Kanal
3. Korak
Jabuke oljuštite i iseckajte na kockice. Pleh nauljite, dodate prvo jabuke, preko njih pospite nekoliko kašika šećera, ako želite da kolač bude slađi. Prespite smesu preko njih.
4. Korak
Kolač malo zagladite i pecite ga u zagrejanoj rerni 30 minuta na 180 stepeni. Kada se ohladi, okrenite ga naopačke, tako da vam jabuke budu na vrhu. Pospite ga šećerom u prahu, možete staviti i kuglu sladoleda - budite maštoviti.
BONUS VIDEO: