TRI "ZLOKOBNE" NAMIRNICE OKIDAČ SU ZA RAK I NADUTOST: Nutricionista tvrdi da je jedna posebno problematična za rak debelog creva


IZVOR: N.J. - 25.03.2023 | 11:15


Svi mi imamo određenu hranu koju volimo - čokolade, pljeskavice ili gazirane sokove.

Foto: Unsplash/ Towfiqu barbhuiya
TRI "ZLOKOBNE" NAMIRNICE OKIDAČ SU ZA RAK I NADUTOST: Nutricionista tvrdi da je jedna posebno problematična za rak debelog creva

Da li ste primetili kako ste od neke hrane naduti? Nutricionista i autorka knjige Rianon Lambert, podelila je nekoliko namirnica koje izbegava kako bi sprečila gasove i nadutost ili zlokobnije probleme poput raka.

1. Crveno i prerađeno meso

- Veća konzumacija crvenog i prerađenog mesa može povećati rizik od raka debelog creva - objašnjava.

Meso se prerađuje ako je konzervirano dimljenjem, sušenjem, soljenjem ili s konzervansima, stoji u smernicama NHS - a. Uključuju kobasice, šunku i slaninu, kao i mesna jela poput salame.

- Ako ih jedete postoji veća šansa da razvijete kardiovaskularne bolesti zbog velikih količina zasićenih masti u njima - rekla je ona.

- Stoga je najbolje izbegavati ih ili svesti unos na minimum - dodala je za "Sun".

Foto: Shutterstock

Meso sa limetom

2. Žvakaće gume

Možda ste pomislili da je žvakaća guma za pročišćavanje daha nakon jela prilično bezopasna - ali to ipak nije prava hrana.

- Redovno jedenje ovoga, pogotovo s otvorenim ustima, može dovesti do toga da ljudi gutaju višak vazduha što rezultira nadutošću ili gasovima - objasnila je.

3. Gazirana pića

- Konzumiranje soka znači da taj vazduh ulazi u naš probavni trakt i može izazvati osećaj nadutosti. Često mogu biti i prilično bogati šećerima, pa je važno da vodimo računa o svojoj konzumaciji kako ne bismo prekoračili dnevnu preporuku od 30 grama dodatnih šećera dnevno - dodala je nutricionista.

Stručnjaci za zdravlje creva dali su Huffington Postu još nekoliko primera hrane koja izaziva nadutost.

Doktor Mamud Ganolam, istraživač mikrobioma i saosnivač BIOHM - a rekao je da pržena piletina ili riba u dubokom ulju ne čine uslugu vašim crevima jer bi mogli uzdrmati crevni mikrobiom i dovesti do nakupljanja masti i drugih materija u crevima. 

Foto: pexels.com

Sok od pomorandže

Dugoročno, ovo nakupljanje može dovesti do posledica poput srčanog i moždanog udara.

Šilpa Grovr, direktorka onko - gastroenterološkog programa na delu za gastroenterologiju spomenula je prilično uobičajenu hranu koju izbegava.

Rekla je da jedenje rafinisanih žitarica - vrste koju nalazite u belom hlebu - povećava rizik od probavnog stanja divertikulitisa, kod kojeg se male izbočine razvijaju u crevima kao upale ili inficiraju. Ishrana zasnovana na rafinisanim žitaricama i prerađenom mesu takođe može povećati rizik od zdravstvenih stanja kao što su dijabetes, bolest koronarnih arterija i rak, uključujući kolorektalni rak, rekla je.

BONUS VIDEO: