GASTROENTEROLOZI OTKRILI ZAŠTO NIKADA NE JEDU SLEDEĆE ČETIRI NAMIRNICE: Bez jedne SRPSKA TRPEZA nije ista, a najblaži simptomi su gasovi
IZVOR: N.J. - 30.03.2023 | 10:15
Gastroenterolozi podelili su koje namirnice pokušavaju zaobići kako bi izbegli nuspojave poput nadutosti i gasova.
Neki vodeći stručnjaci za zdravlje creva otkrili su koje namirnice uvek izbegavaju kako se ne bi izložili opasnosti od gastroprobavnih problema. Iako nam se često govori da izbegavamo visoko prerađenu hranu i slatkiše, ne priča se to tek tako! Naravno, takva hrana izaziva nadutost, gasove ali i ozbiljnije zdravstvene probleme.
Gastroenterolog Hamoni Alinson izbegava ono što ljubitelji fintesa verovatno često konzumiraju - proteinske pločice.
- Nikada ne jedem proteinske pločice. Obično su visoko obrađene i sadrže puno aditiva koje su nepoznatog porekla - rekla je za "Huffington Post" i dodaje da su bolje opcije puter od kikirikija, orašasti plodovi i semenke bundeve.
Druga doktorka, Rizvana Čadri uvek izbegava odrezak.
- Crveno meso i prerađeno meso povećavaju rizik od raka debelog creva i polipa debelog creva.
Foto: Izvor: Unsplash/ Mel Elías
Iako je crveno meso važan izvor esencijalnih vitamina i aminokiselina, kaže da jedete maksimalno 100 grama dnevno – a idealno ne više od jednom nedeljno.
Doktor Simon Metjus izbegava gazirana pića po svaku cenu.
- Ova pića povezana su sa hroničnim stanjima, poput dijabetesa i bolesti srca.
Inače, mogu da izazovu nadutost, podrigivanje i gadan napad refluksa kiseline.
I kao poslednje, doktorka Šipa Grover upozorila je na beli hleb koji strogo izbegava, prenosi "Miror".