AKO PODGREJETE OVU HRANU DOBIĆETE DIJAREJU, GRČEVE ILI POVRAĆANJE: Sledeće namirnice nikako ne čuvajte za sutradan
IZVOR: N.J. - 02.05.2023 | 14:01
Određene namirnice nikako ne smete podgrevati u mikrotalasnoj.
Pročitajte zbog čega ne smete da rizikujete kada su sledeće tri namirnice u pitanju. Teško je znati šta je istina jer i sami dobijamo kontradiktorne savete. Neki kažu da ne bi smeli da koristimo hranu kada joj istekne rok, a drugi tvrde da je to bacanje. Što se tiče podgrevanja hrane, postoje posebna pravila kako se ne biste razboleli. Mnogi od nas susreli su se s dilemom.
Kada je reč o podgrevanju, pirinač je prva osporavana namirnica, jer neki tvrde da se ona nikako ne greje. Dijetetičarka Kim Lindzi iz Australije podelila je tri namirnice koje nikada ne biste trebali podgrevati.
Foto: Unsplash/Rumman Amin
Pirinač
Iako je ovo glavna namirnicama u mnogim kulturama, ne smete je podgrevati, a za "Dejli mejl" objasnila je zašto:
- Pirinač je veliki rizik. Te spore su otporne na toplotu, pa čak i kada ih zagrejete, još uvek mogu da izazovu štetne patogene.
Kuvani pirinač ima bakteriju Bacillus cereus koja stvara spore, a koja se obično nalazi u tlu i povrću. Ako jedete pirinač koji je podgrejan rizikujete da dobijete dijareju, grčeve u stomaku ili povraćanje.
Foto: pixabay.com
Jaja
Ako grejete jaja, postoji šansa da dobijete salmonelu. Takođe, teško se greju jer mikrotalasna uzrokuju "neravnomerno grejanje". Kako kaže, nekada su sa spoljne strane hladna, a u sredini vruća.
Foto: Unsplash/ Phil Hei
Spanać
Podgrevanje spanaća je rizično zbog mogućnosti dobijanja listerije ako nije napravljen kako treba. Listerija može dovesti do listerioze, što je ozbiljna infekcija koja rezultira temperaturom i simptomima sličnim gripu.
BONUS VIDEO: