NAMIRNICE KOJE SRCE UOPŠTE NE PODNOSI: Kardiolog je sastavio listu - hrana koja doprinosi DIJABETESU I UPALI!


IZVOR: N.J. - 29.06.2023 | 17:30


Omiljene obroke sačuvajte samo za povremeno uživanje, ili se bar potrudite da uzmete zdraviju verziju ako želite da olakšate sebi na putu ka ishrani koja je kvalitetna za srce.

Foto: shutterstock
NAMIRNICE KOJE SRCE UOPŠTE NE PODNOSI: Kardiolog je sastavio listu - hrana koja doprinosi DIJABETESU I UPALI!

Kako da srce bude zdravo, a godine prolaze? Izbegavajte ove obroke i međuobroke, kao i sve što je štetno za telo i generalno zdravlje. Ne morate se potpuno odreći onoga što volite, već možete pronaći i zdrave zamene.

Evo šta morate izbaciti iz ishrane

1. Prodavnice brze hrane

Nauka nije sasvim precizna kada je reč o tome da li su zasićene masti u vezi sa srčanim oboljenjima. Kada se konzumira u određenim količnima, govedina bi mogla da ima koristi, objašnjava Regina Rdruz, profesorka kardiologije. Ipak, kaže da "zasićene masti iz životinja, pogotovo u kombinaciji s ugljenim hidratima, imaju štetan učinak na zdravlje srca." 

Foto: Izvor: Pixabay/MariaGutebring

Hamburger sa pomfritom

2. Prerađeno meso

Naresci i suhomesnati proizvodi mogu da imaju mnogo zasićenih masti. Ali čak i opcije s niskim udelom masnoće imaju visok udeo soli.

- Većina ljudi trebala bi biti na dijeti s ograničenim unosom soli zbog povezanosti natrijuma s visokim krvnim pritiskom - kaže dr. Laksmi Mejta.

3. Hrana pržena na ulju

Nekoliko studija povezalo je konzumaciju pržene hrane, poput pomfrita, pržene piletine i grickalica, s povećanim rizikom od srčanih bolesti. Konvencionalne metode prženja stvaraju transmasnoće, vrstu masti za koju se pokazalo da podiže lošu vrstu holesterola i snižava dobru.

- Ako kod kuće spremate prženice s povrćem i pripremate je s maslinovim uljem i kokosovim uljem, u tome sigurno nema ništa loše. Ali ono što većina ljudi shvata kao tipičnu prženu hranu, vrste koje ne pripremate kod kuće, svakako treba izbegavati - savetuje doktorka Rdruz.

Foto: printscreen/Poprawne przepisy

Prženice

4. Šećer

Dugi niz godina mast je smatrana najvećim uzrokom bolesti srca a da ima veze sa ishranom. Ali izveštaj od prošle godine u JAMA Internal Medicine otkrilo je da su studije koje je finansirala industrija šećera uveliko odgovorne za promenu uverenja. Sada, stručnjaci kažu da ishrana s visokim udelom dodatog šećera može biti jednako velika pretnja jer pridonosi upalama, visokom holesterolu i dijabetesu, što je sve faktor rizika za bolesti srca.

Foto: Printscreen/ YouTube/Kochen mit Hanna

Zdrav slatkiš

5. Bezalkoholna pića i sokovi

Za Amerikance izvor šećera nije hrana već piće. Nedavni izveštaji pokazali su da je više od 60 odsto dece, 54 odsto odraslih muškaraca i 45 odsto odraslih žena pilo barem jedno gazirano piće ili piće zaslađeno šećerom dnevno između 2011. i 2014. godine, piše "Tajm".

BONUS VIDEO: