KORIŠĆENJE BALZAMA ZA USNE NA OVAJ NAČIN DOVODI DO POLNO PRENOSIVIH BOLESTI: Doktori upozoravaju "Ako se ne leči uzrokuje trajnu neplodnost"


IZVOR: N.J. - 27.07.2023 | 16:30


Suva usta nisu samo posledica zimskih dana već se mogu javiti bilo kada.

Foto: shutterstock
KORIŠĆENJE BALZAMA ZA USNE NA OVAJ NAČIN DOVODI DO POLNO PRENOSIVIH BOLESTI: Doktori upozoravaju "Ako se ne leči uzrokuje trajnu neplodnost"

Hronično ispucale usne je gotovo nemoguće ignorisati, a ovo stanje nije samo posledica loše nege ili vetra tokom zimskih dana. Upravo, kada su usne suve posegnemo za balzamom ili labelom za usne, a ako ne čuvamo pravilno svoju kozmetiku ishod možda neće biti pozitivan. O tome pričao je i doktor Dirk Brinkman da deljenje kozmetičkih proizvoda može dovesti do brojnih infekcija.

- Ako neko ima oralni herpes i koristi balzam za usne ubrzo nakon oralnog seksa, balzam za usne može preneti infekciju - rekao je.

Upozorenje dolazi nakon što su infekcije prošle godine u Engleskoj porasle za 25 odsto na 392. 453, prema podacima Agencije za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA). Seksualno prenosive infekcije mogu se lečiti antibioticima, a ako se ne primete simptomi ili se ne testirate, možete imati čitav niz ozbiljnih problema. Doktor objašnjava:

- Ako se ne leči, SPI može povećati vaše šanse da se zarazite drugom polnom infekcijom, uključujući HIV. Nelečene polno prenosive bolesti mogu uzrokovati niz komplikacija i dugotrajnih zdravstvenih problema, uključujući trajnu neplodnost, kao i povećan rizik od ginekološkog raka - objašnjava.

Foto: shutterstock

Intiman odnos na stolu

Oralni seks na određene načina povezan je sa nekoliko oblika raka, uključujući rak vulve, vagine, penisa, anusa, glave i grla.

To je zbog humanog papiloma virusa (HPV) - poznatog i kao herpes - koji se širi bilo kojim oblikom kontakta koža na kožu, uključujući ljubljenje i intiman odnos.

Postoji oko 200 različitih vrsta bolesti, od kojih je većina bezopasna.

Ali dva soja - HPV16 i HPV18 - odgovorna su za većinu karcinoma povezanih s HPV - om, piše "Sun".

BONUS VIDEO: